Hamilton v zimě změnil svůj trénink a cítí se silnější

Hamilton v zimě změnil svůj trénink a cítí se silnější

Pětinásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton během zimní přestávky upravil svůj tréninkový režim, aby se přizpůsobil změnám v pravidlech týkajících se hmotnosti jezdců a podle svých slov je nyní v té nejlepší kondici.

Brit se minulý rok zavázal, že se stane „jiným sportovcem“, když se formule 1 rozhodla zavést pravidlo, podle kterého musí nyní pilot vážit minimálně 80 kg.

Díky tomu již jezdci nemusí držet přísné diety, ale při tréninku se mohou zaměřit také na získávání síly. Sám Hamilton přes zimu přibral několik kilogramů svalové hmoty.

„Stále jsem ale v rámci limitu, takže je to dobré,“ řekl Hamilton pro Autosport.

„Základy jsou každý rok stejné, snažíme se dosáhnout stejného cíle. Bylo proto vzrušující zvýšit laťku a zkusit si jiné prvky tréninku. Když každý rok začínáte s tréninky, bývá to bolestivé. Zkoušel jsem ale různé metody, konečně i pracoval s řadou různých lidí, abych si v průběhu týdnů vyzkoušel různé věci, bylo to vzrušující. A mohu v tom pokračovat i v průběhu roku. Posiloval jsem hluboký stabilizační systém, cítím se být silnější, než jsem za dlouhou dobu byl,“ pochvaluje si Brit.

Pilot Mercedesu si přes zimu vyzkoušel celou škálu sportů od surfování po bojové sporty. Pracoval přitom s různými sportovci a trenéry, včetně veganů.

Když Hamilton přicestoval minulý týden do Barcelony na první předsezónní testy, jeho váha stále kolísala.

„Množství podkožního tuku klesá, což je skvělé, a vy se zaměřujete na důležitější svaly. Nesnažím se být jako Hulk. Samozřejmě to chvíli trvá, než naberete svaly, navíc správným způsobem. Bylo skvělé jíst tolik, kolik jsem chtěl, a mít větší porce,“ říká.

Tréninky si užívám více než kdy předtím

„Když jsem si (minulé pondělí) sedl do auta, nabral jsem hodně váhy. Pak (ve středu) to znovu o pár kilogramů kleslo. V příštích týdnech to bude kolísat. Tréninky si užívám více než kdy předtím. Snažíte se při nich zabavit, přinášíte do nich nové prvky a děláte různé věci, to jsem zkoušel.“

Před dvěma lety Hamilton přešel na veganskou stravu, která mu podle jeho slov pomohla získat v posledních dvou letech dva tituly mistra světa. Nová pravidla podle něj přitom budou prospěšná pro všechny piloty.

„Museli jsme mít určitou hmotnost, což pro nikoho z nás nebylo obzvlášť dobré. Museli jsme vynechávat jídla a dělat různé jiné věci, abychom trefili ten správný hmotnostní limit. Pro všechny piloty je toto lepší. Můžete být zdravější a já se cítím mnohem zdravěji než před dvanácti lety. Jednoduše proto, že můžete jíst více, lépe spíte, máte více energie, takže jsem rozhodně šťastnější,“ dodává Hamilton.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud