Hamilton ukončil dvouměsíční čekání na další triumf | Foto: Getty Images / Lars Baron

Foto: Getty Images / Lars Baron

Hamilton ukončil dvouměsíční čekání na další triumf

Lewis Hamilton ve Velké ceně São Paula potvrdil rychlost z celého víkendu a vítězstvím po startu z desátého místa snížil ztrátu na svého rivala Maxe Verstappena v čele průběžného pořadí formule 1.

Hamilton vyhrál páteční kvalifikaci. Kvůli porušení technických pravidel byl diskvalifikován. V sobotním sprintu se z dvacáté pozice dostal na pátou, ale pro start nedělního závodu přišel o dalších pět míst kvůli výměně motoru ve svém voze.

Po startu z desáté pozice rychle získal v úvodních kolech osm míst a v devatenáctém kole se dostal i před Sergia Péreze na druhé místo.

Poprvé na vedoucího Verstappena Hamiltona na okruhu Interlagos zaútočil ve 48. kole, Verstappen první pozici uhájil jen za cenu vytlačení Hamiltona mimo trať, kde se ocitl i sám pilot Red Bullu.

V 59. kole už ale neměl proti rychlejšímu Hamiltonovi šanci a na rovince před čtvrtou zatáčkou musel kapitulovat. Hamilton nakonec projel cílem s více než 10sekundovým náskokem. Náskok Verstappena v čele průběžného pořadí tím tři závody před koncem snížil na 14 bodů.

„Před tímto víkendem jsem nečekal, že bychom dokázali stáhnout ztrátu, jako se nám to dnes povedlo,“ řekl Hamilton.

„A pak jsou tu tyhle věci, které jsou proti nám. Pro všechny je to ale ukázka toho, abyste se nikdy nevzdávali, ať čelíte čemukoliv. Musíte tlačit a nikdy nepřestávat bojovat. Takto jsem k tomu přistupoval tento týden a od všech si bral inspiraci. Ale připadá mi to jako první vítězství, protože už dlouho jsem nevyhrál,“ dodal Hamilton, který naposledy triumfoval v září v Rusku.

Bottas třetím místem pomohl navýšit náskok Mercedesu

Hamiltonovo vítězství spolu s třetím místem Valtteriho Bottase pomohlo Mercedesu dostat se o 11 bodů do průběžného vedení Poháru konstruktérů.

Doporučujeme

Články odjinud