Hamilton třetí, Bottasovi pokazil Verstappen kolo

Hamilton třetí, Bottasovi pokazil Verstappen kolo

Ze druhé řady odstartují do Velké ceny Mexika piloti Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.

Bude to letos počtvrté, kdy v první řadě na roštu nebude stát ani jeden vůz Mercedesu. V Rusku a Maďarsku stáli jezdci Mercedesu ve druhé, a v Singapuru až ve třetí řadě. Na Autódromo Hermanos Rodriguez nestačili na Sebastiana Vettela a Maxe Verstappena.

Právě na Verstappena si po kvalifikaci postěžoval Bottas, jemuž podle jeho slov Verstappen pokazil první měřený pokus v závěrečné části kvalifikace.

Bottas jel své první rychlé kolo, zatímco před ním jedoucí Verstappen zvolnil, vypustil rychlé kolo a připravoval se na další pokus. V posledním sektoru jej však Bottas dojel, na výjezdu z pravotočivé 12. zatáčky, která jezdce přivádí na stadion, zůstal Verstappen vlevo, což Bottase zřejmě překvapilo.

V následující levotočivé zatáčce Fin zablokoval kola a zajel do boxů. V Q3 tak nakonec absolvoval jen jeden měřený pokus.

„Už před posledním sektorem jsem mohl vidět, že jel docela pomalu,“ řekl Bottas poté, co získal čtvrté místo.

„Na výjezdu z 12. zatáčky jel pomalu a pro třináctou (zatáčku) trochu ovlivnil mou stopu, a já tam probrzdil, takže to rozhodně zničilo moje kolo.“

Po kvalifikaci se na incident podívají sportovní komisaři. Bottas ale neví, zda by měl být Verstappen penalizován.

„Nevím, není to na mně. Nevím, co přesně říkají pravidla. Vím, že to zničilo moje kolo a měl jsem v Q3 místo dvou pokusů jen jeden.“

Hamilton se obává nemožnosti předjíždět

Z třetí pozice odstartuje do závodu v Mexiku Hamilton, podle kterého nabídnou start závodu a zastávky v boxech jediné možnosti ke změně pořadí.

Pokud Hamilton v Mexiku dojede do pátého místa, bude slavit titul mistra světa. Do závodu přitom odstartuje z třetího místa za svým největším soupeřem Sebastianem Vettelem z Ferrari a Maxem Verstappenem na red bullu. První tři týmy jsou přitom v Mexiku velmi vyrovnané.

„Tihle kluci odvedli skvělou práci, jsou velmi rychlí,“ přiznal Hamilton. „Dal jsem do toho všechno, v posledním kole jsem mohl být o pár desetin rychlejší, ale tyhle kluky bych nedokázal stáhnout.“

„Vyvážení vozu bylo dobré, potřebujeme jen více rychlosti. Celkově (start) je jediné, kde můžete něco získat.“

„Pojede se na jednu zastávku v boxech, nemůžete předjíždět. Bude to vláček, když ale budete mít dobrý start nebo když se dokážu dostat během zastávek dostatečně blízko, tak možná... kdo ví?“ uzavírá Hamilton.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud