Hamilton suverénně ovládl premiérový závod F1 v Kataru | Foto: Getty Images / Lars Baron

Foto: Getty Images / Lars Baron

Hamilton suverénně ovládl premiérový závod F1 v Kataru

Lewis Hamilton se stylem start-cíl stal vítězem premiérové Velké ceny Kataru formule 1. Mercedes přitom očekával, že okruh Losail pro jeho vůz bude Achillovou patou.

Hamilton s téměř půlsekundovým náskokem porazil v sobotní kvalifikaci druhého Maxe Verstappena z Red Bullu. Po startu si bez problémů udržel první místo a postupně navyšoval svůj náskok.

„Bylo to celkem jednoznačné. Byl jsem vpředu osamocen. Samozřejmě si užívám závody, kde se bojuje. Dnes jsme ale tyto body potřebovali. Myslím tedy, že to byla od týmu velmi dobrá práce na voze a během zastávek v boxech,“ řekl Hamilton, který v Kataru získal 102. vítězství v kariéře. V kvalifikaci pak dosáhl rovněž na 102. pole position.

Druhým vítězstvím v řadě Hamilton opět snížil Verstappenův náskok v čele průběžného pořadí na osm bodů.

„Jsem za tyto body opravdu vděčný. Je to skvělý rok, takže dosáhnout v této fázi sezóny na dvě vítězství v řadě je skvělé, úžasný pocit a pro další dva závody nás to staví do dobré pozice.“

Bottas závod nedokončil

Druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas se závodem v Losailu protrápil. Kvůli penalizaci za nezpomalení při žlutých vlajkách v kvalifikaci dostal penalizaci odsunu o tři pozice.

Do závodu vyrážel z šestého místa, po startu se ale propadl až za bodovanou desítku. Fin se postupně propracovával pořadím vpřed, ale ve 34. kole jej postihl defekt pneumatiky. Devět kol před cílem pak Bottas ze závodu odstoupil.

„Nevím, co se stalo. Žádné varování, žádné vibrace, rychlost byla vyrovnaná, přilnavost byla stále dobrá a pak se to najednou stalo,“ řekl Bottas.

„Nejprve jsem myslel, že na cílové rovince zesílil vítr, protože jsem cítil, že vůz tlačí trochu do strany, pak jsem ale v první zatáčce dostal defekt, a to byl nejhorší moment, protože to bylo hned za výjezdem z boxů.“

Bottas defektem přišel o šanci v Kataru bodovat. Mercedes se proto rozhodl jej ze závodu stáhnout.

„Myslím, že auto bylo zkrátka až příliš poškozené a nechtěli jsme ho zničit více. Viděli jsme, že není šance získat body, takže jsme ušetřili i motor.“

Doporučujeme

Články odjinud