Hamilton si byl vítězstvím jistý

Hamilton si byl vítězstvím jistý

Lewis Hamilton si v obnovené Velké ceně Francie dojel pro třetí vítězství v letošní sezóně formule 1, když na okruhu Paula Ricarda vyhrál stylem start-cíl. Jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas dojel po kolizi se Sebastianem Vettelem v první zatáčce závodu na sedmé pozici.

Hamilton si ve Francii, kde se závodilo poprvé po deseti letech, dojel pro 65. vítězství v kariéře, když dojel na první pozici sedm sekund před druhým Maxem Verstappenem.

„Už dlouho jsem to měl v kapse. Jakmile jsem byl ve vedení, tak asi deset kol před zastávkou jsem trochu snížil výkon (motoru). Vždy myslím na motor. Pokud mohu trochu více tlačit, ale zpomalit motor a získat ten čas, který snížením motoru ztratím, tak to udělám. To jsem udělal i dnes,“ popsal Hamilton. 

„Pak jsem znovu zrychlil, protože Maxova rychlost byla skutečně dobrá. Po své zastávce jsem byl schopen jet v docela dobré pozici. Poté jsem už z pohledu rychlosti nikdy nebyl ohrožen. Max měl slušnou rychlost, ale já mohl natáhnout náskok na pět sekund. Závod jsem si užil. Počasí bylo dobré a fanoušci dnes byli šílení, bylo skvělé vidět tu tolik lidí. Nejlepší Velká cena Francie, kterou jsem kdy zažil!“

Bottasův závod rozhodla první zatáčka

Velká cena Francie se pro Valtteriho Bottase proměnila ve stíhací jízdu už po první zatáčce závodu, ve které jeho vůz roztočil svým nárazem Sebastian Vettel z Ferrari.

Bottas si z incidentu odnesl defekt pneumatiky a Vettel poškozené přední křídlo. Oba piloti se sice propadli na chvost startovního pole, ovšem díky výjezdu safety caru neztratili kontakt se svými soupeři.

Bottas měl navíc poškozenou podlahu svého vozu a ztratil také pomalou druhou zastávkou v boxech. Do cíle nakonec dojel na sedmé pozici.

„Byla to smůla, protože jak ukázal Lewis svým výsledkem, měli jsme dnes silné auto. Můj závod byl ale v první zatáčce ztracený. Najížděl jsem do ní z vnějšku a věděl jsem, že když si udržím stopu, budu ve druhé zatáčce na vnitřní straně. Pak jsem byl najednou trefen zezadu, dostal jsem defekt a poškodil jsem si podlahu,“ řekl Bottas.

„Pak to bylo obtížné, protože vůz byl docela poškozený. Klouzalo mi to a musel jsem absolvovat druhou zastávku, která byla bohužel pomalá a ztratili jsme tam další čas. Myslím, že dnes to nebyl můj den.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud