Hamilton: Po testech jsme vůz nezměnili, jen jsme ho více pochopili

Hamilton: Po testech jsme vůz nezměnili, jen jsme ho více pochopili

Mercedes suverénním způsobem ovládl kvalifikaci na úvodní závod letošní sezóny formule 1, Velkou cenu Austrálie. Lewis Hamilton v souboji o pole position porazil svého týmového kolegu Valtteriho Bottase.

Ačkoliv v předsezónních testech vypadala situace jinak, když dobrou rychlost ukázalo v Barceloně Ferrari, v úvodním víkendu sezóny v Melbourne zatím vládne Mercedes, když úřadující mistr světa Hamilton vyhrál všechny tři tréninky.

V první části kvalifikace byl první Charles Leclerc z Ferrari, Hamilton na něj však ztratil jen 26 tisícin. Druhá část však již vyzněla jasně pro Mercedes, když třetí Max Verstappen z Red Bullu ztratil na Hamiltona přes šest desetin.

Ve třetí části byla dominance ještě výraznější, když Hamilton, který se před Bottase na první místo dostal posledním pokusem, porazil Fina o 112 tisícin a třetího Sebastiana Vettela z Ferrari o 704 tisícin.

„Vrátili jsme se do továrny, věděli jsme, že nás čeká práce. Měl jsem dobrý pocit. Měli jsme slušný balíček, ale věděli jsme, že jsme vzadu. Ukázali nám hodnocení testů, byli jsme za Ferrari,“ popisuje Hamilton, co Mercedes dělal po zimních testech.

„Až do teď jsme nezměnili vůz, jen jsme ho více pochopili. Nepřivezli jsme žádná vylepšení. Včera bylo Ferrari s námi. Dnes ráno najednou ztratili výkonnost, což jsem nečekal a byl jsem opravdu překvapen,“ řekl.

„Druhé kolo bylo rozhodně lepší než první, což není pravidlem. V prvním kole jsem udělal chybu, což je pro mě neobvyklé. Není lepší způsob, jak začít novou sezónu. Valtteri zajížděl neuvěřitelná kola, takže jsem musel ukázat něco výjimečného, abych zůstal vpředu.“

Spokojený Bottas

Po prvních pokusech ve třetí části kvalifikace byl na první pozici o 457 tisícin Bottas. Závěrečným pokusem jej však jeho týmový kolega Hamilton připravil o první místo na roštu. Přesto byl Fin s kvalifikací z pohledu Mercedesu spokojen.

„Včera to vypadalo dobře, ale byl to jen trénink. Dnes byla první část roku, která se opravdu počítá. Nemyslím si, že by si někdo v týmu po testech, jaké jsme měli, představil, že bychom byli v této pozici. Všichni v týmu tvrdě pracovali. Tohle je ale jen jedna věc, zítra je ten hlavní den,“ řekl Bottas.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud