Hamilton: Pneumatiky Pirelli formuli 1 výrazně zpomalily a zřejmě i vyrovnaly

Hamilton: Pneumatiky Pirelli formuli 1 výrazně zpomalily a zřejmě i vyrovnaly

Lewis Hamilton zůstává velmi zklamaný novými pneumatikami Pirelli, s kterými bude formule 1 letos závodit. Jezdění už není tak vzrušující jako dřív.

"Zdá se, že formule 1 zpomalila," hodnotil britský pilot pro Guardian. "Na závodní vzdálenost jsou vozy pomalejší. Loni jsme museli pneumatiky šetřit kvůli většímu množství paliva a teď jsme ještě pomalejší. Jel jsem simulaci a bylo to příšerně pomalé, opravdu ano. Abych byl upřímný, vůbec to nebylo vzrušující."

Důvodem pro Hamiltonovu nespokojenost je kratší životnost pneumatik. Nové obutí rychle ztrácí výkonnost a nakonec i hmotu, takže je třeba relativně často přezouvat.

"V první jízdě jsem si nemyslel, že na to moc tlačím, a pneumatiky odešly po devíti kolech, až na plátno," vysvětloval Hamilton. "V další jízdě jsem musel jet ještě opatrněji. Bylo to jako zaváděcí kolo a měkké pneumatiky vydržely asi 15 nebo 16 kol."

Pirelli se ovšem nedávno ohradilo, že kratší životnost pneumatik je vlastnost, o kterou žádal pořadatel formule 1 spolu s týmy. Důvodem je atraktivnější dění na trati. Hamilton uznává, že soubojů bude zřejmě více.

"V průběhu let musíte měnit svůj jezdecký styl a přizpůsobovat se, zatímco si udržujete to důležité, což je rychlost a agresivita," konstatoval. "Teď bude nejdůležitější šetřit pneumatiky."

"Bude se bojovat stejně jako dřív, možná dokonce víc. Pravidla týmy vyrovnala, bude více vzájemných soubojů, ale ne tak tvrdých. V letech 2007 a 2008 byly týmy velmi rychlé a vzájemně se na čele tlačily vpřed. Vozy teď trochu zpomalily a pole bude možná trochu vyrovnanější."

Doporučujeme

Články odjinud