Hamilton očekává náročný postup pořadím

Hamilton očekává náročný postup pořadím

Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Turecka formule 1. Kvůli penalizaci za nasazení nového motoru ale odstartuje až z jedenáctého místa. Na nejlepší startovní pozici se posune jeho týmový kolega Valtteri Bottas.

Podle Brita bude náročné získat 10 pozic ztracených penalizací.

„Celá kvalifikace byla opravdu zrádná, protože tam stále byla vlhká místa a nebylo snadné dostat teplotu do pneumatik pro první kolo,“ řekl Hamilton.

„Tým ale odvedl opravdu dobrou práci. Jsem velmi spokojen s tím, jak jsme zvládli vždy vyjet ve správnou chvíli. Zítřek bude náročný, ale dám do toho všechno.“

Hamilton odstartuje na střední sadě pneumatik. Až na Júkiho Cunodu, který se do Q3 dostal na měkké sadě, budou všichni před Hamiltonem také na střední sadě. I kvůli tomu, že většina jezdců před ním bude mít střední směs, bude podle Hamiltona obtížné získávat pozice.

„Předjíždění nebude jednoduché, všichni jsou navíc na stejných pneumatikách. Myslím, že zítra bude těžké se posunout.“

Před dvěma týdny v Soči se Max Verstappen po startu z posledního místa dostal na sedmou pozici. Déšť v závěru závodu mu pomohl dostat se na konečné druhé místo.

„V posledním závodě jste viděli, co se stalo Maxovi, jakmile se dostal za šesté místo. Tady je ale dlouhá rovinka, uvidíme, co se nám povede,“ dodal Hamilton.

Bottas „zdědill Hamiltonovu pole position

Po Hamiltonově penalizaci se na první místo na roštu nedělní velké ceny posunul jeho týmový kolega Valtteri Bottas, vedle kterého z první řady vyrazí Max Verstappen z Red Bullu.

Na Hamiltona ztratil 130 tisícin sekundy. Ještě ve druhém sektoru závěrečného pokusu byl rozdíl mezi oběma jezdci Mercedesu jen pět tisícin sekundy. V posledním sektoru ale Bottas udělal chybu ve 12. zatáčce.

„Nebyl jsem požádán, abych zpomalil, šel jsem do toho. V posledním sektoru jsem se trochu začal trápit s předními pneumatikami, ve 12. a 14. zatáčce jsem byl proto nedotáčivý,“ vysvětlil Bottas ztrátu v posledním sektoru a popřel, že by od týmu dostal příkaz zpomalit, aby Hamilton nestartoval po penalizaci dvanáctý.

„Q1 byla kvůli vlhkým podmínkám zrádná. I na konci Q3 byla místa, kde zůstávalo vlhko a vy jste museli být při jejich průjezdu opatrní. Ale užil jsem si to. Úroveň přilnavosti byla stále dobrá a od začátku víkendu byl vůz z pohledu nastavení v dobrém okně. Nepotřeboval jsem dělat velké změny.“

Doporučujeme

Články odjinud