Hamilton nesouhlasí s trestáním jezdců za prohřešky v silničním provozu

Návrh světové rady, podle kterého by jezdci mohli ztratit Superlicenci za vážné porušení pravidel silničního provozu, se krajně nelíbí Lewisi Hamiltonovi.

"Svůj osobní názor si asi nechám pro sebe. Bude to bezpečnější," řekl na návrh Světové rady Hamilton. "Děti k nám vzhlíží a myslí si, že jsme téměř superhrdinové, ale i Superman má své slabé stránky. K bezpečnosti silničního provozu přispívám jak jen můžu, a dělá to čím dál víc jezdců, což je správné. Ale co děláme ve svém soukromém životě, je náš soukromý život. Nakonec jsme jen lidé."

"FIA, nebo kdo dělá pravidla, také dělá chyby. Jsem si jistý, že Jean Todt také někdy dostal pokutu za překročení povolené rychlosti. Všichni děláme chyby a v životě se učíme. Aby někdo dostal za tyto chyby mnohem větší trest než ostatní... Mělo by to být férové, stejné pro všechny."

Hamilton má na kontě za svou kariéru pilota formule 1 minimálně tři vážné přestupky. V roce 2007 jel ve Francii 196 km/h na dálnici, v roce 2009 nezastavil ve Švýcarsku na STOPce a naboural do jiného auta a loni v Melbourne protočil kola ve smyku během víkendu australské Grand Prix. Odmítá však, aby se takové chyby promítaly do celoživotní práce.

"Nemyslím, že by někdo z nás dělal na silnicích to, co na závodních tratích," řekl. "Děláme to v uzavřeném prostředí. Když jedu domů z letiště, vždy využívám tempomat. Je to nejbezpečnější způsob, jak nepřekročit povolenou rychlost, protože nemůžete neustále sledovat tachometr."

"Samozřejmě to vychází ze zkušeností, které jsem nabyl a poučil se z nich, a to je dobře. Ale nedomnívám se, že vše, na čem jsem pracoval, by mi mělo být odebráno za něco malého nebo velkého, záleží na tom, čím se proviníte."

Naopak Hamiltonův týmový kolega Jenson Button s chystaným pravidlem problém nemá. "Měli bychom jít vzorem, a přesně o to se snažíme," uvedl.

Doporučujeme

Články odjinud