Hamilton: Mým největším soupeřem byl Button

Hamilton: Mým největším soupeřem byl Button

Lewis Hamilton dnes usedne za volant MP4-26 v rámci předváděcích jízd na Maltě. Místním novinám Times of Malta poskytl v předvečer show rozhovor o svém vztahu k formuli 1.

Lewisi, jakou trasu považujete za nejlepší?

"Pro mě je číslem jedna Monako. Je to unikátní trať s bohatou historií. Rychlost tam není zas až tak vysoká jako na mnohých dalších tratích, zdá se však neuvěřitelně rychlou díky rozložení bezpečnostních bariér.

Vůz formule 1 velmi rychle nabírá rychlost, udržet ho tedy v Monaku pod kontrolou není vůbec snadné. Nemůžete si dovolit nejmenší chybičku. Každý okruh v Monaku, to je nový výzva. Celý závod musíte odjet na hranici svých možností."

Jaký závod chcete vyhrát nejvíc ze všech?

"Vždycky chci vyhrát následující závod. Není důležité, jestli jsem tam vyhrál už dříve, nebo ne, vždycky ho chci vyhrát."

Kdo je Vaším hlavním soupeřem?

"Týmový kolega – to je hlavní soupeř, protože on má stejné auto. Poslední tři roky byl mým hlavním soupeřem Jenson. On se vždycky snažil dosáhnout něčeho víc, neustále hledal možnosti zlepšit se. Společně jsme pracovali, ale také soupeřili v závodech."

Jaké vítězství považujete za nejlepší?

"Poslední vítězství bylo neobyčejné, protože pro jeho dosažení jsem musel hodně pracovat. O Grand Prix USA říkám, že to byl důležitý závod na nové trase. Když jsem se kvalifikoval druhý, věděl jsem, že vyhrát nebude lehké. Moje strana trati víc klouzala, proto všichni, kdo stáli na sudých startovních pozicích, byli v horší situaci. Nicméně důvěřoval jsem si a neztrácel jsem naději, dokonce ani když mě v první zatáčce předjel Mark Webber. Věděl jsem, že ho můžu předjet zase zpátky.

Předjet Sebastiana je vždycky těžké, když ale zpomalil, bylo mi jasné, že téhle šance musím využít. Zvýšil jsem tedy otáčky motoru na maximum a zaútočil jsem na něj. Vettel se mě snažil blokovat, já jsem ho ale předjel. Chtěl jsem vyhrát víc než on."

V jaké zemi žijí nejvášnivější fanoušci? 

"Ve Velké Británii. Lidé vstávají za úsvitu, aby si zabrali nejlepší místa. Tenhle rok jsme při GP Velké Británie viděli, že ani špatné počasí nezabránilo shromáždění obrovského počtu diváků. Přijeli na závod, i když věděli, že budou muset chodit doslova po kotníky v bahně."

Dokážou někdy v USA náležitě docenit formuli 1?

"Myslím si, že ano, závod v USA to dokázal. Před závodem bylo v tisku hodně negativ. Byli lidé, kteří vytvářeli dojem, že američtí fanoušci nemohou nebo nebudou chtít formuli 1 pochopit. Domnívám se, že všichni byli příjemně překvapeni, když se postavení změnilo. Během víkendu jsme slyšeli pozitivní ohlasy a já mám pocit, že byl závod úspěšný. Byl to riskantní záměr, ale teď si myslím, že formuli 1 čeká úspěšná budoucnost v USA."

Kdo jsou Vaši hrdinové ve formuli 1?

­"Mým hrdinou byl vždycky Ayrton Senna, svoji helmu jsem nabarvil žlutě na jeho počest. Kdysi řekl: ´Každý musí pracovat na tom, aby byl lepší. Moje hranice je o něco dál než u ostatních.´ Právě díky tomu se stal velikým – vždycky se snažil být lepším."

Kdybyste nebyl ve formuli 1, kde jindy byste chtěl závodit?

"Formule 1 byla vždycky mým cílem, nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych závodil ještě někde jinde."

Co byste dělal, kdybyste nebyl pilotem formule 1?

"Nevím. Vždycky jsem chtěl být pilotem formule 1!"

Jak chcete, aby si Vás zapamatovali po skončení Vaší kariéry?

"Jako rychlého závodníka, který chtěl být ještě rychlejším."

Doporučujeme

Články odjinud