Hamilton monacké vítězství věnoval Nikimu Laudovi

Hamilton monacké vítězství věnoval Nikimu Laudovi

Lewis Hamilton popsal letošní Velkou cenu Monaka jako „nejtěžší závod, jaký kdy jel“. Na silně opotřebovaných pneumatikách za sebou dokázal pilot Mercedesu udržet Maxe Verstappena a připsat si čtvrté vítězství v letošní sezóně formule 1.

Hamilton si po startu z pole position udržel vedení. Už po pár kolech však zamířil k mechanikům, když využil výjezdu safety caru, který byl povolán po kontaktu Charlese Leclerca a Nika Hülkenberga v La Rascasse.

Hamilton při zastávce dostal střední směs pneumatik, se kterou nakonec zůstal na trati až do cíle závodu. Jeho soupeři za ním naopak měli čerstvou tvrdou sadu pneumatik. Dlouho před koncem závodu začal mít Hamilton s opotřebovanými pneumatikami problémy a čelil útokům Verstappena na jeho první místo. To však nakonec udržel až do cíle.

„Neměl jsem v plánu zamířit do boxů. Před pár lety jsem byl ve vedení, pak jsem zajel do boxů a prohrál jsem závod,“ připomenul Hamilton závod v roce 2015, který nakonec prohrál se svým tehdejším týmovým kolegou Nicem Rosbergem.

„Buď nabourám nebo dojedu. Kroužil jsem na ničem, mohli jste vidět, jak nedotáčivé jsem měl auto, vůz nezatáčel. Nakonec to byla špatná pneumatika. Tým ale odvedl neuvěřitelnou práci. To, čeho jsme dosáhli v prvních šesti závodech, je pozoruhodné.“

Cesta za 77. vítězstvím v Hamiltonově kariéře byla podle jeho slov nejtěžší. Triumf věnoval trojnásobnému mistrovi světa F1 Nikimu Laudovi, který zemřel začátkem týdne.

„Pro mě to byl rozhodně nejtěžší závod, jaký jsem jel. Opravdu jsem bojoval s Nikiho zápalem. Niki byl velmi vlivná osobnost v našem týmu, pomohl nám dostat se tam, kde jsme, dnes před ním smekám. Snažil jsem se soustředit, aby na nás byl hrdý. Opravdu nám chybí,“ řekl Hamilton.

Hamilton odolal také Verstappenovu útoku dvě kola před koncem, při kterém došlo mezi oběma také ke kontaktu. „Bylo to těsné, trochu pozdní útok, naštěstí jsem jej na poslední chvíli viděl,“ dodal Brit.

Bottas poražen Vettelem

Mercedes v šestém závodě nedokázal navázat na prvních pět letošních velkých cen, ve kterých jeho piloti vždy obsadili první dvě pozice. Také v Monaku vystoupili na stupně vítězů oba piloti Mercedesu, vedle vítězného Hamiltona však byl Valtteri Bottas na třetí pozici za druhým Sebastianem Vettelem.

Bottas přitom musel do boxů dvakrát, když při první zastávce došlo ke kontaktu mezi ním a Maxem Verstappenem, po kterém dostal defekt pneumatiky.

„To bylo opravdu to, co tento závod zkomplikovalo. Nevím, proč byla zastávka tak pomalá, a pak byl Max v boxech vedle mě. Předtím byl za mnou, ale v boxech byl trochu vpředu. Jeli jsme bok po boku, ale on stále zatáčel doprava, takže jsme se dotkli. Já se také dotkl zdi, protože tam nebyl prostor a já dostal defekt,“ popsal Bottas incident v boxech.

„Myslel jsem, že když budu muset znovu zastavit, ztratím více, ale nakonec jsem se propadl jen za Seba, měl jsem smůlu, ale také štěstí. Mohlo to dopadnout hůře, stále jsou to důležité body. Propadnout se oproti vaší startovní pozici je ale zklamání.“

Foto: Getty Images / Michael Regan

Doporučujeme

Články odjinud