Hamilton: Měli bychom využít letošní rok a experimentovat s formáty

Hamilton: Měli bychom využít letošní rok a experimentovat s formáty

Brit navrhl například alternativní podobu závodů po vzoru GP2.

Lewis Hamilton se domnívá, že by se formule 1 neměla bát letos vyzkoušet více různých formátů závodního víkendu.

První dvě velké ceny sezóny 2016 se nesly ve znamení eliminačního stylu kvalifikace, který však vedl k menší aktivitě na trati a celkově nižší atraktivitě, takže se jej F1 před Velkou cenou Číny zbavila.

Obhájce titulu však tvrdí, že by se sport po tomto neúspěchu neměl experimentování zaleknout, ale naopak si před revolučním rokem 2017 vyzkoušet více možností.

„Já si zkrátka myslím, že by se neměli bát něco zkoušet,“ řekl. „Vrátili jsme se zpátky ke stejným kvalifikačním pravidlům, což už jsme věděli, že jsme měli udělat po předchozím závodě v Austrálii, ale pak to bylo špatné i v tom druhém, což jsme věděli, že bude.

Nepřišly žádné nové nápady, což není zrovna dobré. Já si rozhodně myslím, že bychom měli letošní rok využít jako příležitost vymyslet pár nápadů a vyzkoušet věci, které mají trochu dopad na závodní víkend.

Pokud fanoušci uvidí, že jsme vyzkoušeli další nový formát a ten nefungoval, jistě, nemusí se jim to líbit, ale budou alespoň vědět, že se snažíme a že před příštím rokem podstupujeme určitý vývoj.“

GettyImages-521820982.jpg

Hamilton sám řekl, že nezná správnou odpověď na otázku, co by se na formátu závodního víkendu F1 mělo změnit. Cítí však, že by kvůli fanouškům bylo dobré něco zkusit.

„Za posledních 10 let to od čtvrtka do neděle bylo to samé,“ řekl. „Já rád jezdím, ale kdyby byl každý víkend jiný formát, bylo by to určitě pro lidi vzrušující.

Nemusí to být každý víkend, ale kdybyste měli třeba nějaký závodní supervíkend nebo tři jízdy, já nevím, ale prostě něco jiného. Musí to být jiné, protože 21 závodů a stejných víkendů, prostě si myslím, že bychom to měli trochu promíchat.

Zajímavé bylo, když jsem byl v GP2, což byl jediný formát v mé kariéře, který byl opravdu jiný, měli jsme sobotní a nedělní závod, byl to sprint a hlavní závod, to bylo celkem hezké.

V jednom závodě máte zastávky v boxech a ve druhém nemáte zastávky v boxech, takže neříkám, že potřebujeme víc závodů, ale možná o různých víkendech můžeme mít různé scénáře, aby se měnil cíl.“

Foto: Getty Images / Tom Dulat, Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud