Hamilton: Mám něco jako platinovou kartu ke stewardům

Hamilton: Mám něco jako platinovou kartu ke stewardům

Rozpačití mohou být po dnešním závodě u McLarenu. Hamilton dojel kvůli nedostatku paliva čtvrtý, Button musel po chybě při zastávce v boxech ze závodu odstoupit.

McLaren si jistě svůj výkon na domácí půdě představoval úplně jinak. Věrné fanoušky zklamal jak jen mohl. Všechno se pokazilo už při včerejší kvalifikaci, kdy Hamilton zajel své nejrychlejší kolo na opotřebovaných pneumatikách, což stačilo jen na desáté místo. Odstartoval však velmi dobře a postupně se probojovával startovním polem dopředu. Chvilku dokonce bojoval s Fernandem Alonsem o první místo, jenomže pak mu odešly pneumatiky a Hamilton se propadl až na třetí místo za lídra šampionátu Vettela. Koncem závodu ale přišlo obrovské zklamání jak pro britského pilota, tak pro fanoušky na tribunách, když tým jezdci ohlásil, že má ubrat na tempu, jinak mu palivo nevystačí do konce závodu. Hamiltona tak okamžitě předjel Australan Webber a ke konci závodu musel Brit tvrdě bojovat i s Brazilcem Massou. Oba jezdci najížděli bok po boku na cílovou rovinku, došlo u nich ke kontaktu, ze souboje ale nakonec Hamilton vzešel vítězně, když za sebou Massu nechal o pouhých 24 tisícin sekundy.

"To je tak těsné, jak jen to může být. Je to šílené," komentuje celou situaci Hamilton. "V první řadě tým udělal fantastickou práci při pitstopech." Jezdec se domnívá, že k jeho úspěchu přispěla i podpora domácích fanoušků: "Věřím, že podpora, jakou jsme tady měli, je opravdu nad rámec toho, jakou může jakýkoli jezdec mít kdekoli jinde. Za to jsem opravdu vděčný. Cítil jsem, jak mě pobízeli, dobře jsem odstartoval, získal jsem nějaká místa. Naneštěstí jsem musel asi 21 kol před koncem šetřit palivo, a to hodně. Musel jsem tedy Webberovi přenechat pozici, ale v posledním kole mi řekli ´ok, můžeš na ně zase začít tlačit´ a já jsem poté, co jsem musel nechat Massu dojet až ke mně, pocítil ´uf, děkuji´. Ale tu pozici bych mu býval stejně nechtěl dát, to každopádně."

Hamilton si také neodpustil vtípek na téma stewardi: "Mám něco jako platinovou kartu ke stewardům, takže předpokládám, že se tam dostanu! Rovnou odsud tam jdu, jen tam sedět a čekat, lepší než odejít a pak se zase vracet."

Domácí velká cena se jeví být zakletou hlavně pro Jensona Buttona, jehož nejlepším umístěním na Silverstonu bylo čtvrté místo. Dnes startoval z páté pozice, ale po chybě v boxech, kdy mu mechanici nestihli upevnit pravou přední pneumatiku, musel ze závodu předčasně odstoupit.

"Když jsem vyjížděl nahoru z boxů, kolo se uvolnilo. Okamžitě jsem zastavil, bylo to obrovské zklamání. Všichni děláme chyby, ale všichni doufáme, že se nikdy nestanou," komentuje závod Button. "Zklamání to bylo také proto, že jsem jel před domácím publikem. Před svým odstoupením jsem byl součástí dobrých bitev a měl jsem slušnou závodní rychlost. Všechno to vypadalo tak sladce, myslím si, že bych po zastávce vyjel vedle Marka, pokud ne přímo před ním. Mohlo se pak stát ještě cokoli. Navíc vždycky je tu možnost stupňů vítězů, když jste od nich tak daleko, jako jsem byl, a ještě máte dobrou závodní rychlost," uzavřel zklamaný Brit. 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud