Hamilton korunován šampionem, Verstappen si odnesl tři ocenění

Hamilton korunován šampionem, Verstappen si odnesl tři ocenění

Lewis Hamilton si v Paříži během galavečeru FIA převzal pohár pro mistra světa formule 1.

Brit si zajistil svůj třetí titul mistra světa F1 už tři závody před koncem vítězstvím v Austinu. V sedmnácti z devatenácti závodů přitom stál na stupních vítězů, z toho desetkrát na tom nejvyšším stupínku určeném pro vítěze závodu.

„Je to pocit obrovské hrdosti,“ řekl ke svým úspěchům Hamilton. „Tento poslední krok, kterým byl přestup k Mercedesu, byl čistě mým rozhodnutím. Všichni říkali, že to byla nejhorší věc, kterou jsem mohl udělat, a teď mám s nimi další dva tituly mistra světa.“

„Jsem na to velmi hrdý, a také na to, jakým způsobem jsem jel. Mým cílem je být tím nejlepším. Každý den nemůže být váš nejlepší, pro mě ale většina z těch dnů byla velmi dobrých.“

Během slavnostního večera si ceny převzali také druhý v celkovém pořadí Nico Rosberg a třetí Sebastian Vettel z Ferrari.

Tým Mercedes obhájil svůj triumf v Poháru konstruktérů a rovněž zástupci stáje si v Paříži převzali ocenění.

Fanoušci ocenili Verstappenův belgický předjížděcí manévr

Hned tři ceny si z galavečeru Mezinárodní automobilové federace odnesl 18letý Max Verstappen, který má za sebou svou první sezónu ve formuli 1.

Verstappen, který v sezóně nasbíral 49 bodů a v celkové klasifikaci obsadil 12. příčku, vyhrál kategorie 'Nováček roku', 'Osobnost roku' a 'Manévr roku'.

„Nečekal jsem, že získám tři ceny FIA. Jsem velmi rád, že někdo ocenil mé výkony,“ řekl Max Verstappen.

„Chtěl bych poděkovat Red Bullu za to, že mi dal příležitost vstoupit do formule 1, a samozřejmě také Toro Rosso, svému otci a všem, co na tomto mají podíl. Bez nich bych se tak daleko nedostal.“

„Je pro mě ctí vyhrát kategorii Nováček roku, jelikož o tom rozhodují jezdci a musím říct, že dvě čtvrtá místa v mojí premiérové sezóně předčila má očekávání.“

„Osobnost roku? Moc nevím, proč jsem to vyhrál já, ale je příjemné zjistit, že mě mají novináři rádi!“

O jeho prvenství v kategorii Nováček roku rozhodli další závodní piloti z různých závodních sérií, v kategorii Osobnost roku hlasovali novináři a cenu za Manévr roku si odnesl na základě internetového hlasování fanoušků.

Ti měli možnost dát hlas jednomu z devíti předjížděcích manévrů ze závodů, které se pořádaly pod patronací FIA. Nejvíce se přitom fanouškům líbil Verstappenův předjížděcí manévr na Felipeho Nasra při letošní Velké ceně Belgie, kdy si s Brazilcem poradil vnější stopou v rychlé zatáčce Blanchimont na okruhu Spa-Francorchamps.

Během večera své trofeje převzali také mistři světa dalších závodních sérií, které pořádá FIA. Mark Webber tak spolu s Brendonem Hartleyem a Timem Bernhardem převzali cenu za vítězství v letošním ročníku Mistrovství světa vytrvalostních závodů (FIA WEC), Nelson Piquet Jr. pak byl oceněn za svůj titul v prvním ročníku formule E.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud