Hamilton: F1 musí závodit na městských tratích, aby přilákala fanoušky | Foto: Getty Images / Alex Bierens de Haan

Foto: Getty Images / Alex Bierens de Haan

Hamilton: F1 musí závodit na městských tratích, aby přilákala fanoušky

Lewis Hamilton vidí budoucnost formule 1 na městských tratích. Podle sedminásobného mistra světa jedině tak šampionát dosáhne velkého zájmu fanoušků.

Současný vlastník F1, společnost Liberty Media, přináší do kalendáře řadu nových okruhů právě v centrech měst. Po saúdskoarabské Džiddě se letos poprvé jelo v Miami a příští rok se čeká velká premiéra v Las Vegas.

A zatímco někteří považují zachování tradičních okruhů v kalendáři za důležité, podle Hamiltona je nyní potřeba využít zájmu různých zemí o pořádání velké ceny a přivést tak F1 co největšímu počtu příznivců.

„Jsem trochu ze staré školy. Takže samozřejmě miluji historii, obzvlášť na určitých okruzích, ale čím jsem starší, tím více si uvědomuji, že je to o lidech,“ řekl Hamilton.

„Mohli bychom jet doprostřed ničeho, kde je velmi málo lidí, není tam dobré ubytování a budeme jezdit na trati, která je historická, což je skvělé pro nás závodníky, ale je to o lidech.

„A lidé opravdu dělají ten podnik. Zažili jsme pandemii, nikdo na tribunách nebyl a nebyla tam žádná atmosféra, bylo to jako testovací den. Neužívali jsme si to. A teď vidíme stovky tisíc lidí, kteří se těší na závod, jsou nadšení a chtějí se dozvědět více.“

Také například díky seriálu Drive to Survive na Netflixu si F1 získává řadu nových fanoušků. Podle Hamiltona může lepší dostupnost podniku v centru města nabídnout také větší diverzitu fanoušků.

„Myslím, že fanoušci jsou srdcem toho, o čem tento sport je. Oni ho tvoří. Jsme ve městech, kde se můžeme skutečně zapojit do komunit a mít také vliv.

„Například Nürburgring. Miluji ho, ale není tam různorodá komunita. Tam to místo ve skutečnosti neovlivňujeme. V Miami něco můžeme udělat. Setkal jsem se tam se skupinou dětí z různých prostředí, které nyní chtějí studovat inženýrství a další technické předměty, tím je to z mého pohledu lepší.“

Doporučujeme

Články odjinud