Hamilton: Byl to jeden z mých nejhorších startů

Hamilton: Byl to jeden z mých nejhorších startů

Lewis Hamilton dovezl svůj mclaren do cíle Velké ceny Monaka na pátém místě. Po závodě zkritizoval všechno od svého startu až po zastávku v boxech. Jenson Button závod nedokončil. AKTUALIZOVÁNO

Po včerejší kvalifikaci Lewis Hamilton naznačoval, že plánuje bojovat o vítězství v nedělním závodě. Po startu ze třetího místa se ale během GP Monaka o dvě příčky propadl a nakonec skončil pátý. Sedmadvacetiletý Brit byl po závodě pořádně zklamán. Nejenže špatně odstartoval a jeho zastávka v boxech byla o něco delší, než by si přál, ale v průběhu závodu nedokázal ani držet krok s ostatními vpředu.

"Nebyl to zrovna nejlepší výsledek. Je to ale motorsport. Opravdu nesnáším, když se propadám," zněly první komentáře Hamiltona po závodě v Monte Carlu.

"Stále ale odjíždíme alespoň s nějakými body a před sebou máme ještě mnoho závodů, takže musíme jen držet hlavy vzhůru a dál na to tlačit."

McLaren měl poslední umístění na stupních vítězů v dubnu v Číně, což mistra světa z roku 2008 celkem znepokojuje. "Myslím, že tým má před sebou rozhodně spoustu práce, protože se každým závodem propadáme stále níž. Ostatní jen nabírají rychlost. Pokud nebudeme mít štěstí, utečou nám," trápí se Hamilton.

Z dnešního neúspěchu však neviní jen tým, ale i sám sebe: "Můj start byl jedním z nejhorších za poslední dobu. Vůbec nerozumím, co se stalo, když ti dva přede mnou i ostatní za mnou měli perfektní start. Měl jsem velké, ale opravdu velké štěstí, že jsem se nezapletl do karambolu. Během roku máme tisíce startů, takže by to neměl být problém."

Další chybu Hamilton vidí v délce své zastávky v boxech: "Nevím, jak dlouhý můj pitstop byl, ale ztratil jsem tam hodně času. Nebyl jsem vůbec schopen držet krok s Alonsem a Sebastian mě předjel díky svému pitstopu. Potom už bylo nemožné je předjet."

Týmový kolega Jenson Button bude z Monaka odjíždět možná ještě ve větší depresi. Po včerejší nevydařené kvalifikace odstartoval ze dvanáctého místa, pak se zasekl za caterhamem Heikkiho Kovalainena, který ho po většinu závodu zdržoval. Po jednom z pokusů ho předjet musel Brit ze závodu odstoupit.

"Heikki byl strašně pomalý," postěžoval si Button. "Ale je velmi dobrý v umísťování svého auta. Pokud auto postavíte na správné místo, předjetí je nemožné. Myslím, že on se víc díval do zrcátek než před sebe. Byla to jeho volba, ale hodně mi ztížila život."

Během závodu si mistr světa z roku 2009 navíc několikrát svému týmu postěžoval, že si Kovalainen zkracuje šikanu, čímž ještě víc zdržuje všechny za sebou. Penalizace ale nepřišla žádná. "Je frustrující, že za to nedostal penalizaci.  Všechny nás to jen zpomalovalo."

Doporučujeme

Články odjinud