Hamilton byl příjemně překvapen, jak dobře pneumatiky pracovaly

Hamilton byl příjemně překvapen, jak dobře pneumatiky pracovaly

Lewis Hamilton se v Maďarsku radoval z první výhry pro tým Mercedes. Po vynechaném testu nečekal, že pneumatiky budou pracovat tak dobře. Nika Rosberga zradil motor.

Mercedes se letos dočkal již třetí letošní výhry. Lewis Hamilton po bezchybném výkonu proměnil při Velké ceně Maďarska pole position ve své první vítězství v barvách německé automobilky. Celkově vyhrál podvaadvacáté a v historických tabulkách vyrovnal krajana Damona Hilla. Na Hungaroringu triumfoval počtvrté. Závod příliš nevyšel Niku Rosbergovi, který se po kontaktu s Felipem Massou už v úvodu propadl do druhé poloviny první desítky a šest kol před cílem odstoupil pro poruchu motoru.

Hamilton vyhrál závod formule 1 poprvé od listopadové Velké ceny USA. Triumf před závodním víkendem v žádném případě nečekal, protože tým se nesměl zúčastnit testů v Silverstone a nemohl se tak seznámit s novými pneumatikami. "V noci jsem říkal, že k vítězství bych potřeboval zázrak. Možná se tedy dějí. Netestovali jsme, když jsme přijeli, byli jsme pozadu, nečekali jsme, že budeme na pole position, překvapilo nás to. Myslím, že to je pravděpodobně jedno z nejdůležitějších vítězství mé kariéry," rozplýval se. "Jít do nového týmu a vyhrát s vozem Mercedes-Benz je opravdová pocta, chlapi odvedli skvělou práci. Tým správně načasoval strategii a zastávky, takže to bylo jen o hlídání rozestupu. Je to neuvěřitelný pocit."

Mistr světa z roku 2008 večer se svými inženýry studoval, jak by se pneumatiky mohly v závodě chovat. "Doufali jsme, že budou pracovat pro nás. Netušili jsme, že to půjde takhle dobře. V posledních dvaceti minutách jsem je hlídal. Myslím, že byste mohli říct, že jsem byl dnes hladový po úspěchu. Šel jsem za ním. Musel jsem všem ujet, obvykle jsem uvázl, dnes se mi to nestalo," vzpomínal. "Musíme tvrdě pracovat, nikdy nevíte, jak se pneumatiky budou chovat. Ale pokud můžeme přijet sem a gumy nám tu vydrží, měli bychom to dokázat kdekoliv. Dnešní výsledek je týmová práce a nemohu být spokojenější."

Rosberg se sportovně radoval z úspěchu týmového kolegy. "Byl to skvělý den pro tým a pro Lewise, všichni na trati a v továrnách odvedli skvělou práci. Můj víkend bohužel nešel tak dobře, je škoda, že dnes nedojela obě auta. Měl jsem dobrý start, ale pak jsme se bohužel v prvním kole potkali s Felipem, nechal jsem mu nějaké místo, ale jeho přední křídlo bohužel poškodilo mou zadní pneumatiku. Stálo mě to hodně pozic a na této trati je opravdu těžké je získat zpátky," připomněl. "Pak můj den předčasně skončil poruchou motoru. Z tohoto víkendu si ale tým odváží hodně pozitiv. Těším se na nadcházející závody, víme, že máme rychlé auto a nové pneumatiky nám tento víkend fungovaly."

Šéf týmu Ross Brawn, který společně s Hamiltonem vystoupal na stupně vítězů přiznal, že netušil, jak se budou pneumatiky chovat. "Ale jak se víkend odvíjel, začalo být jasné, že budeme konkurenceschopní s oběma auty. Lewis odjel absolutně perfektní závod, neudělal jediný špatný krok. Dokázal závodit agresivně a udržet pneumatiky při životě v souladu se strategií. Nico se bohužel zamotal s Massou a pak měl poruchu motoru, což nám do závěrečných kol přineslo starosti o Lewisův vůz, protože jsme nezaznamenali žádné znaky přehřívání," uvedl. Byl spokojen, že se týmu během nedělního závodu podařilo udržet konkurenceschopnost ze soboty a už se těší na povinnou čtrnáctidenní odstávku továrny. "Vypadá to, že jsme dnes udělali krok vpřed."

Výkonný ředitel týmu Toto Wolff se vyjádřil v podobném duchu jako Brawn. Jezdce pochválil tza vydařené předjížděcí manévry ve chvílích, když byly potřeba. "V tréninku jsme splnili náš domácí úkol, našli správné nastavení a udělali odpoledne pokrok. Je za námi jen polovina sezony, naši soupeři jsou konzistentně konkurencheschopní. Jsme na vzestupu a budeme dál tvrdě pracovat. Děkuji všem v továrnách v Brackley a Brixworthu, přeji jim, aby si užili zaslouženou dovolenou. Gratuluji také našim týmovým kolegům k vítězství vozu Mercedes-Benz ve čtyřiadvaceti hodinách Spa (posádka Bernd Schneider, Maximilian Buhk a Maximilian Götz - pozn. red.). Je to dobrý den pro Trojcípou hvězdu," pochvaloval si.

Doporučujeme

Články odjinud