Hamilton byl podle Damona Hilla jako pták v kleci

Hamilton byl podle Damona Hilla jako pták v kleci

U McLarenu si myslí, že Hamiltonův odchod byl chybou, Hill se nicméně řadí k těm, kteří považují jeho exodus k Mercedesu za správný krok.

Zatímco u týmu z Wokingu rozhodnutí Lewise Hamiltona nechápou, bývalí britští závodníci mu rozumí (např. také David Coulthard). Také Damon Hill, mistr světa z roku 1996, Hamiltonovo počínání chápe.

"Lewis byl v McLarenu jako ptáček v kleci. Nemohu Lewise vinit. Potřeboval od McLarenu odejít, aby mohl roztáhnout křídla. Nikdy jsem nepochopil, proč si stáj nechává výherní trofeje. Nejde ani tak o trofej samotnou, ale o princip. Po vítězství v šampionátu a zažití mnoha veletočů jednou přijde den, kdy si řeknete "tohle je můj život". 

Ve formuli 1 došlo k velkému přesunu sil. Ukazuje to, že jezdec je mnohem důležitější ingrediencí, než si týmy chtějí připouštět. Formule 1 by si měla uvědomit, že lidé vnímají kariéru jezdce než běh týmu, snad s výjimkou Ferrari. Týmové operace jsou prostě týmovými operacemi. Pro veřejnost je tento sport hlavně o jezdcích.

Mezi filosofiemi týmů a jezdců je zásadní rozdíl. Závodníci zkrátka chtějí závodit, nevidí formuli 1 jako marketingové kolbiště. Týmy jezdce vnímají jako najatou pracovní sílu. Piloti ovšem mají právo zvolit si, kam se jejich cesta bude ubírat. Nejsou majetkem týmu," citoval Damona Hilla Daily Mail.

Damon Hill rozumí tomu, že příchod k Mercedesu nemusí být bez rizik, ovšem ta je někdy vhodné podstoupit:

"Mercedes nemá takové statistiky jako McLaren, ale jako jezdec formule 1 se musíte dívat vždy na roky dopředu. Bude zajímavé sledovat, jak se Mercedes vyvine."

Dvaapadesátiletý Brit ostatně ví, co znamená riskovat. Po mistrovské sezoně 1996, kterou strávil u Williamsu, přešel do stáje Arrows, kde se musel smířit s výrazným ústupem ze slávy.

Doporučujeme

Články odjinud