Hamilton by u méně zajímavých závodů změnil formát víkendu

Hamilton by u méně zajímavých závodů změnil formát víkendu

Formule 1 by podle pilota Mercedesu Lewise Hamiltona měla uvažovat o "super víkendu" s odlišným závodním formátem, aby pořadí v cíli závodu nebylo tak jasně předvídatelné.

Zatímco současné vedení formule 1 se zabývá možnostmi změn ve formátu kvalifikace, čtyřnásobný mistr světa a vedoucí muž průběžného pořadí si myslí, že je třeba zvážit radikálnější změny.

Podle Hamiltona by si ve velkých cenách, které nikdy nepřinášejí zajímavé závody, mělo vedení F1 pohrát s myšlenkou nového formátu závodního víkendu, jako například obráceného startovního roštu.

„Myslím, že jednou z největších změn, kterou je potřeba udělat, je to, že v tuto chvíli máme čtyři stejné dny, každý víkend, 21 víkendů v každém jednom roce,“ řekl Hamilton.

„Myslím, že to musí být dynamické. Pro určité okruhy to musí být jiné, aby z toho vznikl takový "super víkend". Existují okruhy, na kterých jsou závody velmi nudné,“ dodal Brit.

„Vzpomínám si, že když jsem vyrůstal a sledoval (F1), tak jsem po startu usnul. Jsem si jistý, že i nyní jsou tu lidé, kteří po startu usnou a vzbudí se až na budík, který si nastaví na konec. Když jsem byl mladší, měl jsem tohle ve zvyku a byly tu tratě, u kterých jste byli celou dobu napnutí, jako třeba tento rok v Baku,“ vzpomíná Hamilton. 

Britovi přitom připadá zajímavé, že zatímco současné vozy jsou pro samotné jezdce velmi vzrušující na řízení, tak v některých případech nenabízejí zajímavé závodění z pohledu diváka.

„Myslím, že letos je to více vzrušující, sedět v těchto vozech je to nejlepší co jsem zažil. Jsem si ale jistý, že tu stále jsou špatné závody. Tak je vyberme a položme si otázku, jak můžeme tento závod změnit? Ať už to bude obrácený startovní rošt nebo cokoliv jiného, měli by se na to podívat,“ uzavírá Hamilton.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud