Hamilton: Auto bylo nejlepší za celý rok

Kovalainen penalizován za výměnu převodovky - DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ.

Lewis Hamilton si při premiérové kvalifikaci na Velkou cenu Abú Zabí připsal čtvrtou letošní pole position. Ve svém posledním měřeném kole překonal Sebastiana Vettela o více než šest desetin sekundy. I přes zdánlivou lehkost, s jakou čas zajel, nepokládá dnešní kvalifikaci za jednoduchou.

"Jak vždy říkám, nikdy to není jednoduché, ale určitě to bylo tak zábavné, jak to vypadalo. Auto bylo pravděpodobně nejlepší za celý rok. Vypadá to, že mu tento okruh sedí," líčil Hamilton. "Je neuvěřitelné, co tady postavili. Je radost tu řídit. Pokud máte dobré auto, je to skvělé."

McLaren kraloval nové trati i ve volných trénincích. "Vypadalo to, že se pořád zlepšujeme. Mohlo se stát cokoliv. Byli jsme po celý víkend velmi konkurenceschopní a auto vypadalo skvěle. Neměl jsem žádné pochybnosti," vysvětloval obhájce titulu. "Bylo snadné udělat nějakou chybu, ale naštěstí jsem se žádné nedopustil. Jsem se svým kolem spokojen."

Angličan je nadšený také z profilu tratě a z rozmístění obrubníků. "Závodění je tu velmi bezpečné. Je tu několik příležitostí k předjíždění, takže by to měl být dobrý závod," věří.

Heikki Kovalainen měl naopak smůlu. Celý víkend jezdil dobře, ve druhém tréninku byl dokonce nejrychlejší. Jenže ve druhé části kvalifikace musel vůz odstavit a zůstal třináctý. Díky výměně převodovky klesne na startovním roštu o dalších pět míst.

"Je to zklamání. Zasekl se mi druhý stupeň a bylo to. Už včera jsem měl menší problémy s převodovkou. Je to frustrující, když máte auto, se kterým se můžete snadno dostat do třetí části," litoval Fin. "Vyvážení bylo dobré a skvěle se mi na této fantastické trati řídilo. Zítra budu bojovat."

Šéf týmu Martin Whitmarsh přiznal, že tým vybral méně agresivnější strategii než v jiných kvalifikacích. "Zítřejší závod bude pro jezdce a členy týmu náročný, ale chceme sezonu zakončit vítězně a zajistit si tak třetí místo v poháru konstruktérů," přeje si.

Viceprezident Mercedes-Benz Motorsport Norbert Haug pochválil Hamiltona za čtvrtou pole position za posledních sedm závodů a litoval Kovalainenových problémů. "Naše závodní simulace včera ukázala, že bychom tu měli být rychlí," dodal Němec.

Doporučujeme

Články odjinud