Häkkinen chápe Vettelovu kritiku na Pirelli

Häkkinen chápe Vettelovu kritiku na Pirelli

Dvojnásobný mistr světa formule 1 Mika Häkkinen se nechal slyšet, že chápe, proč Sebastian Vettel kritizoval dodavatele pneumatik Pirelli po svém defektu během Velké ceny Belgie.

Němec ve službách Ferrari sváděl v závěru závodu ve Spa-Francorchamps souboj o svou třetí pozici s Romainem Grosjeanem, když dvě kola před cílem dostal na výjezdu ze zatáčky Eau Rouge defekt pravé zadní pneumatiky.

Vettel byl incidentem velmi rozhořčen a mezi Ferrari, které za svým pilotem stálo, a Pirelli vznikl spor.

„Dokážu pochopit, proč jezdec po takovém problému reagoval tak ostře, obzvlášť ve Spa-Francorchamps, kde se jezdí ve vysokých rychlostech, a defekt je tak vždy nebezpečím,“ napsal Häkkinen na svém blogu pro web Hermes.

„Vzpomínám si na testy s McLarenem v roce 1997, na rovince Kemmel hned za Eau Rouge mi na voze v rychlosti kolem 300 km/h selhalo zavěšení. Když se vám to stane v takové rychlosti, jen tak na to nezapomenete.“

Häkkinen také připomíná, že takový incident může mít na jezdce a jeho mysl dlouhodobý dopad.

„Pro každého jezdce platí, že 80% jeho výkonu tvoří jeho mentální síla. Když to bude narušeno, tak začne klesat jeho sebevědomí, což se projeví v časech na kolo,“ říká Fin.

Kromě Vettela zažil během víkendu horkou chvilku s pneumatikou také Nico Rosberg z Mercedesu, kterému praskla pravá zadní pneumatika ve druhém volném tréninku v rychlé sekci Blanchimont.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud