Haasu došla trpělivost, podal na Force Indii protest

Haasu došla trpělivost, podal na Force Indii protest

Haas letos čelil protestu ze strany Renaultu. Romain Grosjean byl nakonec diskvalifikován z GP Itálie. Nyní je to Haas, kdo podává protest.

Renault v Monze nepodal protest jen tak kvůli lásce k férovému závodění. Šlo samozřejmě o body do Poháru konstruktérů a tedy konečné pořadí a nemalé peníze. 

Stejnou motivaci bude mít nyní Haas. Jeho protest proti Force Indii je ale daleko větší.

Force India vstoupila před letní přestávkou do insolvence. Tým koupilo konsorcium okolo Strolla. Problém byl však s licencí. FIA a FOM provedli rychlou akci. Tým byl diskvalifikován a vznikl nový tým. Racing Point Force India je z hlediska F1 novým týmem s novou licencí, a proto také začal s nulovým bodovým kontem.

Haas ale argumentuje tím, že pokud je Racing Point Force India novým týmem, tak logicky nemohl postavit vůz VJM11, se kterým závodí.

Přesně tohle ale pravidla vyžadují. Konstruktor si musí vůz postavit sám – kromě povolených dílů.

Jde samozřejmě jen o byrokracii. Vůz VJM 11 postavili stejní lidé, ve stejné továrně a na stejných zařízeních, se kterými dnes pracuje „nová Force India“.

Haasu „recyklace“ licence Force Indie vadila od začátku. Ani ve čtvrtek v Abú Dhabí se však podle Auto Motor und Sport nedohodla s lidmi z F1, a tak padl protest.

Jde o peníze

Týmy dostávají peníze z komerčních práv v několika balících – za pořadí v Poháru konstruktérů, ve formě bonusů a také za účast. Posledně jmenovaný balík dostane tým za účast ve dvou z posledních tří sezón. Přesněji řečeno za umístění v první desítce ve dvou ze tří sezón, ale to je v současné době irelevantní.

Haas tento balík peněz v letech 2016 a 2017 samozřejmě jako nový tým nedostával.

A zde je kámen úrazu. Pokud je Force India nový tým, neměla by peníze dostat ani ona. Podle FIA a FOM je Force India „nový starý tým“, který byl jen k radosti všech zachráněn před bankrotem.  

Zástupci obou týmů půjdou v pátek dopoledne před sportovní komisaře, kteří rozhodně nebudou mít snadnou práci.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud