Haas: Ve formuli 1 je mnoho nástrah

Haas: Ve formuli 1 je mnoho nástrah

Gene Haas je přesvědčen, že udělal správně, když se rozhodl se svým týmem do formule 1 vstoupit až v roce 2016.

Američan chtěl se svým týmem původně ve F1 debutovat už příští sezónu, nakonec se rozhodl rok počkat. Získal tím čas navíc na získání dvou jezdců a návrh a postavení závodního vozu.

„Je to tak ohromné, když to uděláte špatně, je to pohroma,” řekl Haas. „U většiny nových týmů můžete vidět, že jejich největším problémem je to, že nedokončují závody.”

„Když se zpětně ohlédnu, tak podle toho, co jsem viděl u nových týmů v letech 2008-2009, mít rok navíc nám dá šanci postavit velmi, velmi konkurenceschopný vůz, poskládat tým, zajistit vybavení, abychom pak, až v únoru 2016 vyrazíme s kamiony na cestu, byli konkurenceschopným týmem.”

Haas, který již nyní vlastní tým v americkém seriálu NASCAR, však připouští, že dát dohromady konkurenceschopný tým F1 není lehký úkol.

„Ve formuli 1 je mnoho nástrah. Vidíme, že spousta týmů má obrovské problémy. A to hlavně finanční,” řekl pro NBC. „Už jsem byl na několika závodech F1, potkal jsem se s nějakými lidmi. Mám je rád. Jsou to dobří lidé.”

„Dívám se na to jako na výzvu.“

Někteří z lidí, se kterými se Haas setkal, přitom letos pracovali ve Ferrari, nicméně několik z nich, včetně šéfa týmu Marca Mattiacciho, z týmu odešlo.

„Myslím, že ti nahoře vědí, co dělají. Doufám, že jsem neměl žádný vliv na to, že přišli o práci,” řekl Haas, jehož vozy budou poháněný právě motory Ferrari.

„Ferrari je pod velkým tlakem. Ferrari je samozřejmě výstavní automobilkou a formule 1 je jejich výstavní série. A chtějí i vyhrávat. Je tam prostě velký tlak, musím to respektovat.”

Doporučujeme

Články odjinud