Guvernér São Paula zpochybnil přesun F1 do Ria. Máme smlouvu, říká

Guvernér São Paula zpochybnil přesun F1 do Ria. Máme smlouvu, říká

Brazilský prezident Jair Bolsonaro před pár dny řekl, že se Velká cena Brazílie přesune v roce 2020 do Deodora nedaleko Ria. Guvernér São Paula je skeptický.

V Deodoru západně od centra Rio de Janeira má vyrůst nový okruh Ayrtona Senny. Velká cena Brazílie by se tam měla jet poprvé už v příštím roce. Stavba ještě nezačala a okruh nemá smlouvu. V Riu přitom okruh měli. Závod formule 1 se na něm jel naposledy v roce 1989. Dnes už okruh Jacarepagua neexistuje. Na jeho místě vyrostla infrastruktura pro olympijské hry v roce 2016.

Guverném São Paula João Doria vyrazil do boje. Podle něj má Interlagos smlouvu pro příští rok a v Riu není nic. Žádný okruh, žádný plán investic. 

„Chci jasně říci, že GP formule 1 je v São Paulu a bude pokračovat v São Paulu,“ řekl Doria.

„Do roku 2020 máme smlouvu s organizátory F1 a pokud jedna ze stran poruší tuto smlouvu, jsou zde vysoké sankce.“

„Miluji Rio, žil jsem v Riu, mám dobrý vztah se starostou a guvernérem Ria, ale budeme bojovat o udržení F1 v São Paulu.“

„Respektujeme právo Ria de Janeira, ale nezdá se mi, že by to bylo ekonomicky životaschopné.“ Podle Doria jsou proti také jezdci F1 „Chápou, že Interlagos je jedním z pěti nejlepších okruhů na světě.“

Starosta města Bruno Covas by se měl příští měsíc sejít s představiteli F1, aby projednal prodloužení smlouvy pro Interlagos.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud