Gutiérrez je z jezdců nejblíže zákazu startu v jednom závodě

Gutiérrez je z jezdců nejblíže zákazu startu v jednom závodě

Esteban Gutiérrez se po Belgii stal lídrem jednoho z pořadí, ale radost z toho mít asi nebude.

Nedávno jsme se podívali, jak to vypadá s tresty před druhou částí sezóny. Jezdci dostávají kromě penalizací také tresty, které je mohou strašit ještě velmi dlouho. Jedním z nich jsou trestné body. Na první místo se v tomto ohledu nyní dostal Esteban Gutiérrez. Za incident z Pascalem Wehrleinem v na Kemmel Straight dostal tři trestné body a celkem jich tak má už 7.

Pokud jezdec dosáhne 12 bodů, dostane zákaz startu v jednom závodě.

Je dobré si uvědomit, že dva jezdci se stejným počtem bodů na tom mohou být dosti odlišně. Platnost bodu je totiž přesně jeden rok. V případě Guiérreze je proto situace o to horší, že první body se mu z konta odečtou až 1. května příštího roku.

Mexičanovi sice do udělení přísného trestu zbývá 5 bodů, ale to by mohlo odpovídat dvěma průměrným prohřeškům (obvykle se udělují dva nebo tři body).

Na druhém místě je Bottas se šesti body ale tomu se 13. listopadu dva odečtou. Pět bodů mají Räikkönen a Kvjat. Finovi se ale už brzy (11. října) odečtou tři body. Kvjat je na tom hůře, body se mu budou odečítat až v květnu příštího roku.

Kromě trestných bodů bychom neměli stále zapomínat na problém Lewise Hamiltona. Ten má dvě napomenutí. Za drobný prohřešek kdykoliv v průběhu víkendu by mohl dostat třetí napomenutí a následnou penalizaci 10 míst. Napomenutí mají platnost jen v dané sezóně. Příští rok v Austrálii tak bude mít Hamilton čistý štít.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud