Grosjean zajel životní závod, Kovalainen měl technické problémy

Grosjean zajel životní závod, Kovalainen měl technické problémy

Romain Grosjean ve Velké ceně USA skončil po skvělém výkonu druhý a vyrovnal své dosavadní maximum. Heikki Kovalainen po problémech s přítlakem a s KERS nebodoval.

Romain Grosjean druhým místem ve Velké ceně USA na Okruhu Amerik v Austinu vyrovnal své nejlepší umístění v kariéře, které získal ve Velké ceně Kanady roku 2012. Heikki Kovalainen, který u Lotusu nahradil krajana Kimiho Räikkönena, dojel po výměně předního křídla a s problémy s KERS patnáctý, po penalizaci Jeana-Erica Vergne se posunul o jednu příčku dopředu.

Grosjean se na startu posunul na druhou příčku. I když na něj v závěru dotíral Mark Webber, Francouz výsledek udržel. "Byl to opravdu obtížný závod. Musel jsem předvést pravděpodobně jeden ze svých nejlepších výkonů, abych Marka udržel za sebou. Je skvělé zkrotit v Texasu alespoň jednoho Býka, měli tu určitě nejrychlejší vůz. Věděli jsme, že klíčový bude dobrý start, takže získání jedné pozice v první zatáčce bylo velmi důležité. Auto bylo fantastické," pochvaloval si. "Celý tým tady i v Enstone odvádí úžasnou práci. Každý den všechny vidím společně tvrdě pracovat, aby nás udrželi vepředu. Když se podíváte na náskok na nejbližšího soupeře, je jasné, že jsme momentálně druhý nejlepší tým po Red Bullu. Myslím, že toto místo mi přináší štěstí. Loni jsem se touto dobou dozvěděl, že má manželka je těhotná, teď jsem tu vyrovnal svůj nejlepší výsledek ve formuli jedna. Nemůžu se dočkat až se sem vrátím a uvidím, co se stane příští rok."

Kovalainen, který naposledy závodil v loňské Velké ceně Brazílie, se po startu propadl z osmého místa na dvanácté. "Můj start nebyl skvělý, ale pak to šlo až do první zastávky OK, závodil jsem v poli a měl jsem z auta celkem dobrý pocit. Po zastávce jsem začal mít menší problémy, ale bylo těžké zjistit, co se přesně děje. Měli jsme potíže s přítlakem a vyměnili jsme přední křídlo. Pak to bylo daleko lepší, i když to pořád nebylo tak dobré jako předtím," vysvětloval. "Také jsem měl problém s KERS, což nepřidalo mému pomalejšímu závodnímu tempu. Podíváme se na data a doufejme, že v Brazílii budeme v hodně věcech daleko lepší."

Šéf týmu Eric Boullier považuje výsledek za pozitivní. "Získali jsme více bodů než naši soupeři v šampionátu, Romain jel perfektně, byla to jeho nejlepší velká cena, při své skvělé formě přidal další výborný výkon. Jediná možnost, jak jsme mohli bojovat s red bully, byla, pokud bude mít Romain skvělý start, což přesně splnil," pochvaloval si a litoval, že Kovalainen neproměnil nadějnou startovní pozici v body. Slíbil, že jeho technické problémy tým vyšetří.

Vedoucí traťových operací Alan Permane pochválil Grosjeana za jeho stoprocentní výkon v každé zatáčce závodu. Ricardo Penteado z Renaultu slíbil, že zkontroluje Kovalainenův KERS, aby se už podobná závada, která byla zřejmě mechanická, neopakovala.

Doporučujeme

Články odjinud