Grosjean by u soupeřů uvítal rozumnější přístup v prvních kolech po startu

Grosjean by u soupeřů uvítal rozumnější přístup v prvních kolech po startu

Účinkování Romaina Grosjeana v nedělní ruské grand prix nemělo příliš dlouhého trvání kvůli kolizi, ke které došlo pár okamžiků po zhasnutí zelených světel. Francouzský pilot týmu Haas své soupeře proto vyzývá k více džentlmenskému přístupu v úvodních kolech…

Pro Grosjeana skončil závod na okruhu v Soči již ve čtvrté zatáčce poté, co se bez vlastního přičinění zapletl do kolize s dvěma dalšími monoposty.

Francouzův Haas poslala do bariér Alfa Romeo Antonia Giovinazziho, která se dostala do sendviče mezi zmíněnou Grosjeanovu formuli a Renault Daniela Ricciarda.

Pouze Giovinazzi mohl po tomto incidentu pokračovat v závodě a nakonec dojel patnáctý. Grosjean po havárii skončil okamžitě a Ricciardo po několika kolech zamířil se svým vozem do garáže.

Po čerstvých zkušenostech z Ruska tak nyní Romain Grosjean nabádá ostatní piloty k rozumnějšímu přístupu v prvních kolech po startu závodu, kdy by si podle Francouze měl každý uvědomit, že do cíle zbývá ještě mnoho kol a není proto třeba jednat zbrkle. Sám Grosjean však v minulosti několikrát kolize po startu velké ceny zapříčinil.

„Myslím si, že tomu šlo předejít. Na pravé straně jsem nechal hodně místa, jenomže tři vozy vedle sebe se do té zatáčky nikdy nemohly vejít,“ rozhovořil se francouzský pilot americké stáje pro motorsport.com.

„Čí to byla chyba? Nechám vás, abyste si vybrali jednoho z těch dvou vpravo.“

„Děláte po celý víkend všechno možné proto, abyste měli co nejlepší vůz. Pracujete vážně tvrdě, poté vás ale vyřadí už ve čtvrté zatáčce ze závodu, který je vypsán na 53 kol. Jen těžko můžu být šťastný.“

„Rozhodnutí? Závodní incident. Bylo to první kolo, takže proč ne? Z mého pohledu bylo ale několik posledních úvodních kol závodů obecně hodně agresivních,“ myslí si Grosjean.

„Možná bychom se všichni k sobě navzájem mohli chovat trochu více džentlmensky a myslet na to, že závod je dlouhý,“ vyzývá Francouz.

„Nikoho z ničeho neviním. Jen znovu říkám, že tomu šlo předejít, někteří byli možná trochu moc agresivní.“

Jako šunka v sendviči…

Vlastní pohled na celý incident poskytl i Antonio Giovinazzi. Ital měl s Ricciardem lehčí kontakt již ve druhé zatáčce a podle jeho vlastních slov byli Francouz i Australan k jeho přítomnosti slepí.

„Byl jsem jako šunka v sendviči,“ cituje Itala web f1i.com.

„Snažil jsem se z toho dostat a zabránit kontaktu, to ale nestačilo a srazili jsme se.“

„Myslím, že o mě zkrátka nikdo nevěděl. Nemohl jsem s tím nic udělat.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud