Gribkowsky přiznal přijetí úplatku od Ecclestona. Šéf formule 1 to odmítá

Gribkowsky přiznal přijetí úplatku od Ecclestona. Šéf formule 1 to odmítá

Za korupci souzený Gerhard Gribkowsky německému soudu přiznal přijetí úplatku při prodeji formule 1. Ecclestone, který měl uplácet, nadále tvrdí, že byl vydírán.

Soud s Gribkowskym začal už loni na podzim. Němečtí vyšetřovatelé ho obvinili z daňových úniků, zneužití důvěry zaměstnavatele a korupce. Z pohledu motorsportu je důležité, že měl od Bernieho Ecclestona přijmout úplatek v souvislosti s prodejem formule 1 v roce 2006.

Gribkowsky několik měsíců vše popíral, ale ve středu otočil a přiznal, že obvinění vznesená proti němu "jsou v podstatě správná." Hrozí mu 7 až 9 let pobytu za mřížemi.

Potvrdil, že coby šéf řízení rizik banky BayernLB přijal od Ecclestona úplatek 45 miliónů eur, aby pomohl zajistit hladký prodej 48procentního podílu ve formuli 1 společnosti CVC.

Ecclestone již před časem přiznal, že jistý obnos Gribkowskymu skutečně poslal, ale i nadále tvrdí, že kvůli tomu, že byl vydírán. Německý bankéř mu měl hrozit, že mu začne dělat problémy u britských daňových orgánů.

V této kauze se jedná o důležitý zlom a Ecclestonovi teoreticky hrozí soud za uplácení, protože trestné není jen přijímání úplatků, ale také jejich placení. V každém případě to není zpráva, kterou formule 1 potřebovala před plánovaným vstupem na burzu.

Doporučujeme

Články odjinud