Grand Prix Francie využije na rovince Mistral šikanu

Grand Prix Francie využije na rovince Mistral šikanu

V roce 2018 se Grand Prix Francie vrátí do kalendáře formule 1 a to na okruh Paula Ricarda. Pořadatelé upřesnili, na jaké verzi okruhu se pojede.

Dominantou okruhu je 1,8 km dlouhá rovinka Mistral. Na okruhu Paula Ricarda ale půjdou podobnou cestou, jakou šli před léty na jiném slavném francouzském okruhu – v Le Mans. Tam se dlouhá rovinka (není součástí permanentního okruhu) přerušila spíše z bezpečnostních důvodů šikanou.

Také rovinka Mistral tedy bude přerušena šikanou, která už na okruhu samozřejmě je. Danou část můžete vidět na mapě níže.

„Máme několik možných verzí tratě – všechny splní stupeň Grade 1,“ uvedl šéf okruhu Stephane Clair pro Motorsport.com. „Některé jsou kratší, ale řešení existuje hodně. Z našeho pohledu vypadá tohle jako nejlepší pro show.“

„Nemá smysl ponechat celou délku rovinky. Pro formuli 1 by to nemělo význam. Auta dosáhnou během několika sekund maximální rychlosti, takže nemá smysl je ponechávat v plné rychlosti na celé rovince. Nemá to význam pro show a ani pro jízdu. Využití šikany vytvoří nové příležitosti pro předjíždění a pro velké brzdění – přinese to více podívané.“

Výjezd ze šikany by prý měl přinést také velmi rychlý průjezd zatáčkou Signes na konci rovinky. Jezdci ji prý projedou na plný plyn.  

Chtějí přilákat týmy i v zimě

Na okruhu Paula Ricarda by rádi hostili také předsezónní testy. Okruh může nabídnout umělé zavlažování, čehož týmy již využily. Letos tam proběhly testy pneumatik do mokra a později také několik testů širších pneumatik 

Francouzský okruh ale zvažuje i možnost vyhřívání tratě, což by týmy v zimě jistě ocenily. Ve Španělsku je chladno a testy mimo Evropu jsou drahé.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud