Grafika: Proč byl Kobajaši povýšen z desátého na sedmé místo na startu

Grafika: Proč byl Kobajaši povýšen z desátého na sedmé místo na startu

Japonec Kamuj Kobajaši byl v předběžných výsledcích kvalifikace uveden až jako desátý. Komisaři po více než 4 hodinách pilota Sauberu posunuli na sedmé místo. Proč?

Na začátku druhé a třetí části kvalifikace se u všech s výjimkou těch, kteří nepostoupili, nuluje časomíra. Jezdci bez časů se seřadí podle startovních čísel. Ve třetí části kvalifikace se rozhodli nezajet čas Kobajaši (startovní číslo 16 - Sauber), Schumacher (7 - Mercedes) a Senna s Petrovem (9 a 10 - Renault). Ušetří tak dvě sady měkkých gum pro závod.

U týmu Sauber byli chytřejší než u Mercedesu a Renaultu. Pokud dva a více jezdců nemají zajetý žádný čas, rozhoduje počet kol strávených na dráze. Proto Kobajaši vyjel hned v úvodu na trať (obrázek aktuálních GPS pozic z doby 9:47 třetí části kvalifikace), dokončil zaváděcí kolo (8:20) a najel do kola měřeného (8:03) - klikněte na obrázek pro zobrazení plné velikosti. (Obrázky byly pořízeny otiskem aplikace F1 2011 Timing & Track Positioning App.)

9:47

8:20

8:03

Kobajaši se rozhodl toto měřené kolo nedokončit, před najetím na cílovou rovinku zajel do boxů. Neměl tedy žádný čas a na oficiální časomíře svítila v kolonce počtu kol dvojka.

U Mercedesu a Renaultu pochopili, co to znamená - Kobajaši je všechny přeskočil až na sedmé místo. A proto se v závěru kvalifikace rozhodli učinit to samé. Minutu a půl před koncem vyjel na trať Schumacher (1:35), který měl ještě na to stihnout najet do měřeného kola. Senna (0:41) a Petrov (0:32) už přirozeně nikoli - z jejich strany to byla spíše zoufalá reakce.

01:35

00:41

00:32

Na všech obrázcích jsou také vidět relativní odstupy Jensona Buttona a Lewise Hamiltona, který jel za ním. Dvojice Mark Webber a Michael Schumacher piloty McLarenu rychle dojíždí - 00:24 a 00:19

00:24

00:19

V čase 00:13 je krásně vidět, jak Hamiltona překvapili Webber a Schumacher. Celou trojici situace zbrzdila. Button a Webber ještě stihli najet do měřeného kola, ale Schumacher a Hamilton již nikoli (00:02). Stejně jako Senna a Petrov.

00:13

00:02

Ačkoli Schumacher projel cílovou čáru po vypršení časového limitu, na časomíře mu naskočilo druhé kolo, stejně jako v úvodu kvalifikace Kobajašimu a poté (po projetí cílovou čarou v boxech) Sennovi a Petrovovi. To je ale nesprávně. Schumacherovi, Sennovi a Petrovovi mělo zůstat po jednom kole, tedy onom zaváděcím před vypršením kvalifikace. 

Ale tím, že Kobajaši, Schumacher, Senna a Petrov měli shodně po dvou kolech, časomíra je seřadila podle startovních čísel: 7, 9, 10, 16 - Kobajašiho jako posledního. FIA čtyři a půl hodiny po skončení kvalifikace situaci napravila. Kobajaši startuje sedmý, za ním Schumacher, Senna a Petrov.

Klobouk dolů před výborným přehledem situace a znalostí pravidel Sauberu.

Doporučujeme

Články odjinud