GP Velké Británie by měla zůstat na Silverstonu

GP Velké Británie by měla zůstat na Silverstonu

Během sezóny 2018 se mnohokrát spekulovalo o budoucnosti britské grand prix. Jak se zdá, tak závody formule 1 bude na britských ostrovech i nadále hostit jen a pouze Silverstone.

Mnoho let se uvažovalo o druhém závodě formule 1 ve Velké Británii. S možným pořádáním druhé grand prix na území ostrovní monarchie se často spojoval Londýn, myšlenka městského závodu v anglické metropoli však zřejmě definitivně padla.

Předseda britské organizace motorsportu a bývalý navigátor rally David Richards považuje uchování britské grand prix formule 1 za prioritu. Pro uspořádání závodu v roce 2020 však bude nutné podepsání nové smlouvy s Liberty Media, k čemuž však ještě nedošlo.

Okruh Silverstone vlastní Klub britských závodních pilotů, který již v červenci roku 2017 aktivoval výstupní klauzuli ve smlouvě, což znamená, že pro pořádání grand prix od roku 2020 bude nutná smlouva nová. V současnosti je pořádání grand prix na Silverstonu zajištěno pouze do roku 2019.

Pro Richardse je však pořádání grand prix F1 ve Velké Británii na jiném místě než na Silverstonu téměř nepředstavitelné.

„V mých očích je Silverstone jediným místem, které může hostit grand prix,“ řekl David Richards pro motorsport.com.

„Přesunutí grand prix kamkoliv jinam je nežádoucí, protože by to nezanechalo žádný odkaz a navíc bychom nevyužívali infrastrukturu, kterou léta budujeme na Silverstonu.“

„Z mého pohledu je kritické, abychom pro zachování zdravého motorsportu ve Velké Británii udrželi závod formule 1.“

Komerční práva s vedením F1 sice spravuje Klub britských závodních pilotů, britská organizace motorsportu (Motorsport UK) však podle Richardse může i tak přispět svojí pomocí k dalšímu pořádání grand prix F1 na Silverstonu.

„V současnosti se scházím s politiky a jednání s nimi probíhají. Doufáme, že se dobereme k pozitivním závěrům,“ věří bývalý rallyový navigátor.

„Dále pak musíme zajišťovat infrastrukturu a zařizujeme komisaře a traťové maršály.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud