GP v Koreji ohrožuje kromě zpoždění i politická situace

Bernie Ecclestone připustil, že Velká cena Jižní Koreje může být v ohrožení. Mezi Jižní a Severní Koreou se totiž v posledních týdnech vyostřily vzájemné spory a seveřané hrozí jižním sousedům válkou.

„Pokud se tak stane, samozřejmě tam nepojedeme,“ poznamenal Ecclestone v Turecku. Někteří analytici tvrdí, že vztahy mezi dvěma Koreami jsou teď nejhorší za poslední desítky let. Kam se situace vyvine dál, nikdo neví. Podle dalších zpráv brzdí politická situace na poloostrově i stavbu nového okruhu.

Historicky první korejská grand prix se dostala do řečí už v půlce dubna. Konzultant stavby Hermann Tilke řekl, že si sám není jistý, jestli se nový okruh stihne do října dokončit. Místní autority ale zpoždění a problémy obratem popřely.

S letošním závodem v Jongamu prý příliš nepočítají už ani týmy. V zákulisí formule 1 kolují zvěsti, že si v Koreji ještě nezamluvily ubytování a nemají objednané letenky, přičemž přípravy na cestu do Brazílie a Abú Zabí, kde se jede v podobnou dobu, jsou už v plném proudu.

Těžkou hlavu mají i pořadatelé závodu v Turecku. Bernie Ecclestone jim chce zdvojnásobit poplatek za pořádání velké ceny na 26 milionů dolarů ročně. Současná smlouva končí Otodromu v roce 2011. „26 milionů dolarů každý rok je obrovské břemeno,“ poznamenal Yunus Akgül, který byl u setkání s  Ecclestonem. Vyjednávání je zatím bezvýsledné.

Doporučujeme

Články odjinud