GP Singapuru: Vettel opět neměl konkurenci

GP Singapuru: Vettel opět neměl konkurenci

Sebastian Vettel ovládl noční Velkou cenu Singapuru 2013, ve které Němec neměl konkurenci. Na stupně vítězů ho doprovodili Fernando Alonso a Kimi Räikkönen.

Velká cena Singapuru bezesporu patří mezi jednu z nejluxusnějších grand prix v současném kalendáři formule 1 a zároveň je to také jediný noční závod v sezoně. Oba tyto aspekty přispívají k neuvěřitelnému kouzlu, které nám tento podnik přináší. Závod v úzkých, uměle osvětlených uličkách tohoto asijského městského státu s sebou však přináší i jistá rizika. I drobná kolize tady může končit tragédií, právě proto je Singapur považován za nejnebezpečnější velkou cenu v kalendáři.

V sobotní kvalifikaci vybojoval nejlepší startovní pozici do dnešního závodu trojnásobný šampion z Red Bullu Sebastian Vettel, která má silně nakročeno k zisku čtvrtého titulu. Jen velmi těsně pak vyfoukl pole position na druhém místě startujícímu Nicu Rosbergovi z Mercedesu. Druhou řadu na startovním roštu obsadili francouzský pilot Romain Grosjean a Australan Mark Webber. Řada třetí pak byla rezervovaná pro mistra světa z roku 2008 Lewise Hamiltona a jeho někdejšího soka v boji o titul šampiona, Felipeho Massu, kterému se v kvalifikaci podařilo porazit svého týmového kolegu Fernanda Alonsa. Za Španělem pak desítku nejrychlejších uzavřeli Jenson Button z McLarenu, Daniel Ricciardo z Toro Rosso a Esteban Gutiérrez ze Sauberu.

Už samotný start přinesl napínavý souboj mezi Sebastianem Vettelem a Nicem Rosbergem, kteří si hned několikrát vyměnili pozice a bok po boku odjeli úvodní části prvního kola. Němec nakonec svou pozici ale dokázal obhájit. Perfektně ze sedmého místa odstartoval také Fernando Alonso z Ferrari, který už během prvního kola jel na pomyslných stupních vítězů. Start se naopak příliš nevydařil Lewisi Hamiltonovi, který okamžitě ztratil dvě místa. Start do letošní Grand Prix Singapuru se však naštěstí obešla bez větších karambolů.

Už po prvních několika kolech si Sebastian Vettel začal budovat slušný náskok, který během čtvrtého kola činil víc než pět sekund. V pátém kole se pak pořadí ustálilo následovně: Vettel, Rosberg, Alonso, Webber, Grosjean, Massa, Hamilton, Button, Hülkenberg, Pérez.

První sadu zastávek v boxech odstartoval Kimi Räikkönen, který v jedenáctém kole zajel ke svým mechanikům pro nové pneumatiky. V témže kole navštívil svůj tým i Jules Bianchi. Jen o kolo později následoval Esteban Gutiérrez, ve třináctém kole pak Felipe Massa. Ve čtrnáctém kole si své první pitstopy odbyli i Mark Webber, Jenson Button a Nico Hülkenberg.

Ze třetího místa se do boxů v patnáctém kole podíval Fernando Alonso, o kolo později i na druhém místě jedoucí Nico Rosberg společně s Lewisem Hamiltonem a Romainem  Grosjeanem.

V šestnáctém kole pak došlo k zajímavému souboji mezi Pastorem Maldonadem, Nicem Hülkenbergem a Sergiem Pérezem o jedenácté, dvanácté a třinácté místo. O kolo později se k trojici přidal ještě Esteban Gutiérrez.

V sedmnáctém kole pak ke svým mechanikům konečně zajel i lídr závodu Sebastian Vettel. V kole devatenáctém se pak jezdci seřadili v pořadí: Vettel, Rosberg, di Resta (nebyl v boxech), Alonso, Webber, Grosjean, Hamilton, Massa, Button, Räikkönen.

V pětadvacátém kole nezvládl výjezd ze zatáčky Daniel Ricciardo, který svým monopostem najel přímo do bariéry. Vzhledem k tomu, že jeho vůz zůstal stát na nebezpečném místě, na trať vyjel safety car. Okamžitě se pak strhla série dalších pitstopů. Ke svým mechanikům nezajeli jen Vettel, Rosberg, Webber a Hamilton. Sebastian Vettel tak navíc přišel o svůj náskok.

Zpomalovací vůz opustil trať až v jednatřicátém kole. Ani po restartu závodu však nedošlo k žádným dramatickým událostem. Sebastian Vettel nenechal nic náhodě a okamžitě začal svým soupeřům ujíždět. V třiatřicátém kole bylo pořadí jezdců následující: Vettel (1pitstop), Rosberg (1pitstop), Webber (1 pitstop), Hamilton (1 pitstop), Alonso (2 pitstopy), Grosjean (2 pitstopy), di Resta (2 pitstopy), Massa (2 pitstopy), Button (2 pitstopy), Räikkönen (2 pitstopy).

Ve čtyřiatřicátém kole pak závodní inženýr zavolal do boxů Romaina Grosjeana, na jehož voze došlo k problémům se sáním vzduchu k motoru. Závadu se sice mechanikům podařilo opravit, ale zdržení v boxech zároveň rozdupalo Francouzovy sny o hezkém umístění v asijské grand prix. Pilot se na trať vrátil až na beznadějném posledním místě. Jen o pár kol později pilot ze závodu odstoupil.

V jednačtyřicátém kole se do boxů podruhé podíval Mark Webber a potřetí Adrian Sutil. O kolo později pak ke své druhé zastávce v boxech zajel Nico Rosberg. Po návratu na trať se ovšem Němec zařadil až za Marka Webbera.

Ve čtyřiačtyřicátém kole zajel k mechanikům Lewis Hamilton, po návratu na trať se pak Brit zařadil za Webbera a Rosberga. O kolo později boxy navštívil i lídr závodu Sebastian Vettel, který se pak s přehledem vrátil na první místo.

V pětapadesátém kole se o třetí místo v průběžném pořadí jezdců utkali Jenson Button a Kimi Räikkönen. Ze souboje vítězně odešel Fin, který se tak dostal na provizorní stupně vítězů. V témže kole pak do bariéry naboural Paul di Resta, pro kterého tak závod skončil.

Šest kol před koncem závodu se jezdci seřadili v pořadí: Vettel,  Alonso, Räikkönen, Webber, Button, Pérez, Rosberg, Hamilton, Massa, Hülkenberg. V sedmapadesátém kole spolu o sedmé místo svedli souboj Pérez, Hamilton a Massa. Pérez souboj s oběma jezdci prohrál. Lewis Hamilton a Nico Rosberg se navíc probojovali i před Jensona Buttona a zařadili se hned za Marka Webbera, kterého ke konci závodu začala trápit převodovka. Kolo před koncem závodu Marka Webbera předjeli oba piloti Mercedesu. V posledním kole navíc Australanův vůz začal hořet. Webber tak musel kvůli selhání hydraulického systému na svém voze ze závodu odstoupit.

Pro vítězství ve Velké ceně Singapuru si v témže momentu dojel Webberův týmový kolega Sebastian Vettel, který si na své konto připsal dalších pětadvacet bodů. Druhé místo pak obsadil Fernando Alonso, třetí Kimi Räikkönen.

Fotogalerie (82 obrázků)

[MODXGalleryRef : 37411]

Velká cena Singapuru 2013 (závod):

P. Jezdec Tým Kola Ztráta
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 61 vítěz
2 Fernando Alonso Ferrari 61 +32,6 s
3 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 61 +43,9 s
4 Nico Rosberg Mercedes 61 +51,1 s
5 Lewis Hamilton Mercedes 61 +53,1 s
6 Felipe Massa Ferrari 61 +63,8 s
7 Jenson Button McLaren-Mercedes 61 +83,3 s
8 Sergio Pérez McLaren-Mercedes 61 +83,8 s
9 Nico Hülkenberg Sauber-Ferrari 61 +84,2 s
10 Adrian Sutil Force India-Mercedes 61 +84,6 s
11 Pastor Maldonado Williams-Renault 61 +88,4 s
12 Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 61 +97,8 s
13 Valtteri Bottas Williams-Renault 61 +105,2 s
14 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 61 +113,5 s
15 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 60 +1 kolo
16 Giedo van der Garde Caterham-Renault 60 +1 kolo
17 Max Chilton Marussia-Cosworth 60 +1 kolo
18 Jules Bianchi Marussia-Cosworth 60 +1 kolo
19 Charles Pic Caterham-Renault 60 +1 kolo
20 Paul di Resta Force India-Mercedes 54 +7 kol
  -  Romain Grosjean Lotus-Renault 37 +24 kol
  -  Daniel Ricciardo STR-Ferrari 23 +38 kol

Doporučujeme

Články odjinud