GP Ruska týmy uvítaly, ale mají obavy o tradiční evropské okruhy

GP Ruska týmy uvítaly, ale mají obavy o tradiční evropské okruhy

Bernie Ecclestone nechce překročit počet 20 závodů za rok a týmy formule 1 s ním souhlasí. Každá nová Grand Prix bude tedy znamenat konec jednoho ze současných okruhů, což vyvolává jisté obavy.

Šéf formule 1 před několika dny podepsal smlouvu na Grand Prix Ruska od roku 2014, kontrakty na vstup do kalendáře už mají také Indie a USA. Minimálně dva současné okruhy budou tedy muset z kola ven. Ecclestone naznačil, že prvním kandidátem je Turecko.

"Pokud chce někdo přidávat závody to kalendáře, musíme vyřešit pár záležitostí, než se to uskuteční," upozornil šéf Ferrari Stefano Domenicali. "To je třeba brát v potaz. Podle mě je skvělé, že nová místa ve světě mají zájem o formuli 1, ale nemyslím, že můžeme ztratit moc evropských závodů, protože ty jsou pro formuli 1 specifické. Je to pro nás velmi důležité a je třeba v tom najít rovnováhu."

Ferrari ani příliš neoceňuje přesun od tradičních k městským tratím. Domenicaliho kolegové z McLarenu a Red Bullu názor Maranella podpořili. K novým závodům jsou ale o trochu vstřícnější. "Formule 1 je mezinárodní sport. Mít Grand Prix Ruska je velmi dobré," řekl Christian Horner. "Je to jeden z největších trhů na světě a je důležitý pro Red Bull. Myslím, že to bude zajímavé."

Podle šéfa Renaultu Erica Boulliera Grand Prix Ruska domluvil Bernie Ecclestone sám, bez využití současných vazeb francouzské stáje a Vitalije Petrova. Všichni se shodli na tom, že rozumný limit na počet závodů za rok je 20. A to nejen z hlediska logistiky. "Pokud budete mít šampionát s třiceti nebo čtyřiceti závody, vítězství v jednom z nich nebude mít takový význam, jaký by podle mě Grand Prix měla mít," vysvětlil Martin Whitmarsh.

Doporučujeme

Články odjinud