GP Mexika: Vyhrál Rosberg, oba jezdci Ferrari nedokončili

GP Mexika: Vyhrál Rosberg, oba jezdci Ferrari nedokončili

Velkou cenu Mexika vyhrál Rosberg před Hamiltonem a Bottasem. Oba jezdci Ferrari bourali.

Kvalifikaci na Velkou cenu Mexika vyhrál Nico Rosberg a to už počtvrté v řadě. Z předešlých pokusů ale ani jeden nedokázal přetavit ve vítězství. Z první řady vedle něj odstartoval Lewis Hamilton. Druhá řada pak patřila Vettelovi a Kvjatovi, třetí Ricciardovi a Bottasovi.

Kimi Räikkönen měl už od posledního tréninku technické problémy, ve druhé části kvalifikace musel odstoupit a navíc měnit převodovku. Před závodem dostal další penalizace, Ferrari mu vyměnilo pohonnou jednotku. Do závodu tak odstartoval z 19. místa. To takový Jenson Button se kvůli problému s pohonnou jednotkou kvalifikace nezúčastnil vůbec. Nemusela ho tak příliš mrzet penalizace neuvěřitelných 70 míst.

Velká cena Mexika byla pro týmy velkou výzvou. Vysoká nadmořská výška ovlivnila nejen aerodynamiku ale také pohonné jednotky. Navíc nový povrch značně klouzal a jezdci si po celý víkend stěžovali na nedostatek přilnavosti.

Závod

  • Vettel se po startu potkal s Ricciardem a musel do boxů s defektem
  • Alonso odstoupil kvůli technickému problému už po prvním kole
  • Další kolize mezi Räikkönenem a Bottasem. Tentokrát skončila špatně pro Räikkönena.
  • Boural také Vettel, který tak přišel o druhé místo v šampionátu

Na střední směsi odstartovala do závodu poslední trojice – tedy jezdci McLarenu a Räikkönen. Od první pozice po první zatáčku je to v Mexiku úctyhodných 900 metrů.

Rosberg si po startu udržel první místo, Vettel bojoval s red bully, propadl se za Kvjata a po kontaktu s Ricciardem u něj došlo k defektu a musel do boxů.

Velmi brzy skončil závod pro Alonsa, který už po prvním kole kvůli problému s pohonnou jednotkou odstoupil.

Williams má v Mexiku velmi dobrou maximální rychlost. Bottas se to hodlal demonstrovat na Ricciardovi, ale v prvních kolech se mu to příliš nedařilo.

Už v 9/71 kole zajel Bottas do boxů pro středně tvrdé pneumatiky. Na čele zatím diktovali tempo jezdci Mercedesu, Rosberg si po deseti kolech udržoval náskok kolem dvou sekund na svého týmového kolegu.

Bottas nebyl osamělá vlaštovka nebo v Mexiku spíše orel. Do boxů zajeli hned po něm další jezdci a to včetně Massy. Špička ale zůstávala na trati.

Po 15 kolech bylo pořadí Rosberg, Hamilton, Kvjat, Ricciardo, Verstappen, Pérez. Jezdci Ferrari se prodírali kupředu. Räikkönen byl sedmý, Vettel dvanáctý.

V kole 18/71 pokračovalo mexické trápení Sebastiana Vettela, který vyrobil hodiny. Dokázal se sice vrátit na trať, ale ztratil.

V kole 19/71 zajel Pérez do boxů a po návratu se na trati vrátil jen těsně za Sainze. Ten si ale pozici dokázal udržet.

Jako první zajel z první čtyřky do boxů Kvjat v kole 22/71. Ruský závodník se vynořil před bojující dvojicí finských jezdců. Další souboj této dvojice opět nedopadl dobře. Tentokrát to byl Räikkönen, pro koho závod skončil.

25. kolo a další zastávka pro Red Bull. Tentokrát si pro čerstvé pneumatiky zajel Ricciardo. Na třetí pozici se tak alespoň dočasně dostal Max Verstappen. I ten ale po chvíli zajel k mechanikům.

V kole 26/71 jsme se dočkali zastávky v podání Rosberga. Hamilton zajel k mechanikům o dvě kola později. Vettel se mezitím pokoušel zdolat Maldonada, ale vyjel mimo trať.

Po zastávkách bylo pořadí Rosberg, Hamilton, Kvjat, Bottas, Massa, Vettel, Verstappen, Ricciardo.

Sainz se dostal pod tlak Péreze, zkrátil si trať a musel Mexičana pustit před sebe. To v čele závodu už to taková legrace nebyla. Oba jezdci Mercedesu se přetahovali o nejrychlejší kola i sektory, ale rozestup byl relativně stabilní. Třetí Kvjat na oba v polovině závodu ztratil už přes dvacet sekund.

Vettel si právě v polovině závodu zajel pro nové pneumatiky. Přece jen poprvé tam byl hned po prvním kole. Němec se vrátil mezi jezdce Mercedesu ale okolo zpět.

Jezdci Mercedesu si postupně vybudovali náskok okolo půl minuty. Možná i proto se tým rozhodl z bezpečnostních důvodů své jezdce povolat něco před 20 kol do konce závodu do boxů pro nové pneumatiky. Hamiltonovi se tam moc nechtělo.

V kole 51/71 se Ricciardo dostal na páté místo před Massu. Na rovince to vypadalo, jako by snad ani neměl za svými zády motor Renault. Pérez se zase dostal před Verstappena.

V kole 52/71 boural Sebastian Vettel, který tak podtrhl špatný víkend pro Ferrari. Na trať musel safety car. Jezdci toho využili k zastávkám v boxech. 

Před restartem bylo pořadí Rosberg, Hamilton, Kvjat, Bottas, Ricciardo, Massa. V kole 58/71 došlo k restartu závodu. Bottas se dostal na třetí místo před Kvjata.

Hamilton byl po restartu k Rosbergovi i po pár kolech stále velmi blízko, ale ne zase tolik, aby mohl aktivovat DRS. 

Pérez se držel na osmé pozici na velmi starých pneumatikách. Pořadí se ale už neměnilo.

První Velkou cenu Mexika po 23 letech vyhrál Nico Rosberg, který tak jde na druhé místo v šampionátu.

Sezóna formule 1 pokračuje za dva týdny předposledním závodem v Brazílii.

Výsledky

P. Jezdec Tým Kola Čas / ztráta Body
Nico Rosberg Mercedes 71 1:42:35.038 25
Lewis Hamilton Mercedes 71 1.954 18
Valtteri Bottas Williams 71 14.592 15
Daniil Kvyat Red Bull 71 16.572 12
Daniel Ricciardo Red Bull 71 19.682 10
Felipe Massa Williams 71 21.493 8
Nico Hülkenberg Force India 71 25.860 6
Sergio Pérez Force India 71 34.343 4
Max Verstappen Toro Rosso 71 35.229 2
10  Romain Grosjean Lotus 71 37.934 1
11  Pastor Maldonado Lotus 71 38.538  
12  Marcus Ericsson Sauber 71 40.180  
13  Carlos Sainz Toro Rosso 71 48.772  
14  Jenson Button McLaren 71 49.214  
15  Alexander Rossi Marussia 69 2 kola  
16  Will Stevens Marussia 69 2 kola  
Felipe Nasr Sauber 57    
Sebastian Vettel Ferrari 50    
Kimi Räikkönen Ferrari 21    
Fernando Alonso McLaren 1    

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud