GP Kanady: Vítězí Ricciardo, Hamilton nedokončil

GP Kanady: Vítězí Ricciardo, Hamilton nedokončil

Daniel Ricciardo vyhrál Velkou cenu Kanady. Na druhém místě skončil Nico Rosberg, třetí Sebastian Vettel. Lewis Hamilton závod nedokončil kvůli problémům s brzdami. Technické problémy měl ale také jeho týmový kolega. Tečku za závodem udělala kolize Massy a Péreze.

Během celého víkendu měl navrch Lewis Hamilton, ale byl to jeho týmový kolega, který vytáhl v třetí části kvalifikace nejrychlejší kolo. Z třetího místa pak do závodu odstartoval Sebastian Vettel a to přesto, že Red Bullu neměla kanadská trať sednout.

Cool Index: 4 z 5

Hodnotíme atraktivitu závodu, 5 největší, 1 nejmenší

  • První vítězství pro Ricciarda
  • První vítězství jiného týmu než Mercedesu v sezóně 2014
  • Hamilton nedokončil, Rosberg posílil v čele šampionátu

 

Za Vettelem se na roštu seřadili piloti Williamsu a Daniel Ricciardo. Ferrari se příliš nedařilo, Alonso odstartoval ze 7. místa, jeho týmový kolega dokonce až z místa 10.

Závod

Ve druhé zatáčce došlo k drobnému kontaktu mezi jezdci Mercedesu a toho využil Sebastian Vettel, který se dostal na druhé místo. Poté došlo ke kolizi obou jezdců Marussie, Bianchi těžce havaroval. Na trati se pochopitelně objevil safety car. Po restartu jsme se žádných předjížděcích manévrů nedočkali, jen Pérez pokořil Buttona a dostal se na poslední bodovanou pozici.

P. Jezdec Tým Kola Ztráta Start Body
1 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 70   6 25
2 Nico Rosberg Mercedes 70 +4.2 s 1 18
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 70 +5.2 s 3 15
4 Jenson Button McLaren-Mercedes 70 +11.7 s 9 12
5 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 70 +12.8 s 11 10
6 Fernando Alonso Ferrari 70 +14.8 s 7 8
7 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 70 +23.5 s 4 6
8 Jean-Eric Vergne STR-Renault 70 +28.0 s 8 4
9 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 70 +29.2 s 12 2
10 Kimi Räikkönen Ferrari 70 +53.6 s 10 1
11 Sergio Perez Force India-Mercedes 69 +1 kolo 13  
12 Felipe Massa Williams-Mercedes 69 +1 kolo 5  
13 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 69 +1 kolo 16  
14 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 64 +6 kol 22  
Ret Romain Grosjean Lotus-Renault 59 +11 kol 14  
Ret Daniil Kvyat STR-Renault 57 +23 kol 15  
Ret Lewis Hamilton Mercedes 56 +24 kol 2  
Ret Kamui Kobayashi Caterham-Renault 23 +47 kol 21  
Ret Pastor Maldonado Lotus-Renault 21 +49 kol 17  
Ret Marcus Ericsson Caterham-Renault 7 +63 kol 20  
Ret Max Chilton Marussia-Ferrari 0 nehoda 18  
Ret Jules Bianchi Marussia-Ferrari 0 nehoda 19  

Ericsson zajel do boxů a kvůli technickým problémům ze závodu odstoupil. Hamilton si počkal na povolení používání DRS a bez větších problémů se dostal před Vettela. V patnáctém kole zajel Daniel Ricciardo do boxů pro měkké pneumatiky a to jako první z pilotů, kteří se pohybovali na bodované pozici.

O kolo později na něj navázali Valtteri Bottas, Massa a Vettel. První zastávky vůbec nevyšly Massovi, který se zdržel v boxech a propadl se v pořadí. Z pilotů Mercedesu zamířil jako první do boxů Rosberg, který po vyjetí málem trefil zeď.

Hamilton si dojel pro žluté obutí o kolo později a pořadí na prvních dvou místech se nikterak neměnilo. Kvyat si v souboji s Räikkönenemem zkrátil trať. Mezi tím odstoupil ze závodu Pastor Maldonado, který měl evidentně poškozený vůz.

Hodiny pak vyrobil Kamuj Kobajaši a odstavil svůj vůz. Hamilton postupně dotáhl Rosberga, který ale probrzdil ve 13. zatáčce a zkrátil si trať. Hamiltona před sebe ale nepustil a tak ho začali vyšetřovat sportovní komisaři. Komisaři ale k penalizacím nesáhli a oba piloti mohli bojovat dál. Hamilton se v polovině závodu držel jen pár desetin za svým týmovým kolegou.

Valtteri Bottas se snažil hezkých pár kol předjet Vettela, nakonec ale ve 37. kole zamířil do boxů, na což musel Red Bull samozřejmě ihned reagovat a to částečně úspěšně. Před Vettela se však dokázal přes boxy dostat jeho týmový kolega. Hamilton si do vysílačky stěžoval na ztrátu výkonu, což bylo patrné i na trati, kde začal na svého kolegu ztrácet.

O pár okamžiků později ale podobnou stížnost adresoval na boxovou zeď také Rosberg. I díky tomu, že někteří již jeli na nové směsi pneumatik, byly v tu chvíli Mercedesy nejpomalejší na trati. Vettelovi se strategie týmu, která ho vrhla za týmového kolegu, vůbec nelíbila a dal to týmového rádia jasně vědět.

Rosberg zajel ve 45. kole do boxů, kde se ale zdržel 4,5 sekundy a Hamilton se díky tomu dostal na první místo. Ale ne na dlouho, Hamilton udělal chybu a Rosberg se dostal před něj, následně se snažil Hamilton manévr vrátit, ale probrdzil a musel pustit Rosberga před sebe.

První vítězství pro Ricciarda

O pár sekund později se z vozu Hamiltona zakouřilo. Po problémech s brzdami musel Hamilton odstoupit.

V čele byl v tu chvíli Massa, který ale záhy zamířil do boxů. Svůj vůz odstavil také Daniil Kvyat. Do pořádných problémů se začal dostávat také Rosberg. Stejný problém jako Hamilton? S největší pravděpodobností ano.

Adeptem na vítězství se v tu chvíli stal Pérez, pronásledovaný oběma Red Bully. Rosberg se ale po pár pomalých kolech vzpamatoval a začal opět zajíždět relativně rychlá kola. Postupně si Rosberg vybudoval asi sekundový náskok před Mexičanem. K bojující čtveřici deset kol před koncem dojel na čerstvější sadě Felipe Massa.

Černý den pro černý tým. Odstupuje také Romain Grosjean. Na chybujícího Vettela to zkoušel Massa, ale úspěch neslavil. Pět kol před koncem předjíždí Ricciardo Péreze, kterému už odcházejí pneumatiky.

Dvě poslední šílená kola 

Problémy má také druhý Mexičan v poli, Esteban Gutiérrez odstupuje. Daniel Ricciardo si došlápl na Rosberga a jde před něj! O chvíli později v nájezdu do posledního kola předjíždí Vettel Péreze. O pár sekund později pak kolidují v souboji Pérez a Massa. Oba končí a na trati je kolo před koncem safety car. Je dobojováno.

Klíčové okamžiky

70/70 Ouvej! Massa a Pérez kolidují

68/70 Ricciardo předjel Rosberga a jede si pro vítězství 

66/70 Ricciardo jde před Péreze

62/70 Odstupuje Grosjean

50/70 Problémy má i Rosberg. 

48/70 Hamilton má problémy s brzdami a končí v závodě!

45/70 Rosberg se zdržel v boxech, Hamilton se dostal na první místo

41/70 Räikkönen se roztočil ve vracečce 

38/70 Oba Mercedesy mají nějaké problémy...

26/70 Rosberg probrdzil a zkrátil si trať, Maldono skončil stejně jako Kobajaši, který roztočil svůj vůz. Massa předjíždí Alonsa. 

11/70 Hamilton se dostává před Vettela, Ericsson končí. 

7/70 Pořadí před restartem: Ros, Vet, Ham, Bot, Mas, Ric, Ver, Alo, Rai, But,...

1/70: drobný kontakt pilotů Mercedesu, Vettel se dostává díky tomu na druhé místo. Kolize pilotů Marussie, Bianchi tvrdě havaruje, safety car na trati. 

Doporučujeme

Články odjinud