GP Japonska: Co se neslo éterem během závodu

GP Japonska: Co se neslo éterem během závodu

Podívejte se na přepis rádiové komunikace z nedělního klání na Suzuce. Z japonského závodu se stala napínavá taktická bitva, a tak není divu, že tentokrát se nejvíce hovořilo o tom, jaká strategie bude tou nejlepší.

Formule 1 si o tomto víkendu naordinovala pauzu, po které ji v rozmezí následujících pěti týdnů čekají závěrečné čtyři závody letošní sezony. Do zhasnutí startovních světel na indickém okruhu Buddh však ještě několik dní zbývá, a tak si pojďme tento čas zkrátit tím, že se společně podíváme, co že všechno se to neslo éterem během Velké ceny Japonska.

Ačkoliv by se čiště na základě výsledků chtělo říct, že závod v zemi vycházejícího slunce byl jen dalším rutinním vítězstvím Sebastiana Vettela, kterému předcházel standardní průběh nastolený v minulých týdnech, opak byl pravdou. Devátý letošní triumf německého (stále ještě) trojnásobného šampióna se vůbec nerodil snadno. Tentokrát o něj musel tvrdě bojovat se svým kolegou Markem Webberem a pilotem Lotusu Romainem Grosjeanem. A byla to právě tato vzrušující taktická bitva mezi Vettelem, Webberem a Grosjeanem, která se stala ústředním tématem nedělních rádiových komunikací na Suzuce. Z přepisu, který byl publikován na fanouškovském webu F1fanatic, jsme pro vás opět vybrali to nejlepší. 

Velká cena Japonska - přepis rádiové komunikace

Kolo  Kdo  Komu Obsah sdělení
SR Simon   Rennie Mark     Webber Pro tvoje info teplota tratě už začíná trochu padat. Teď je to o tři stupně míň než v P2, ale půjde to ještě níž, OK? Jako obvykle budeme předpokládat, že je každej na středních. Řeknu ti, pokud někdo z těch zajímavejch bude na tvrdejch. 
SR Simon   Rennie Mark     Webber Všichni na středních kromě Ricciarda na šestnáctý pozici a Pica na konci. Normální procedura, jakmile nastartujem, chcem KERS sedm, osm, sedm. A až tě pak 30 vteřin (před zahájením zaváděcího kola) posadíme na zem, bude tam jeden záběr (spojky). Musíš bejt trvdej na brzdách.
ZK Peter Bonnington Lewis Hamilton Připomínka: chystáme se udělat dva prokluzy (zadních) kol na výjezdu ze zatáčky 11. Takže dál na těch pneumatikách pracuj a dostaň nějakou energii do brzd. Zadní brzdy jsou pořád studený.  
ZK Juan Pablo Ramiréz Giedo van   der Garde Na výjezdu z vlásenky zchlaď motor. Pedál můžeš sešlápnout na 70%, ale zůstaň prosím na co nejvyšších (převodových) stupních a nízkejch otáčkách.  
1 Sebastian Vettel Guillaume Rocquelin (Vettel se na startu dostal do kontaktu s Hamiltonem.) Zkontrolujte přední (křídlo), potenciální poškození předního křídla, musíte se podívat. Vepředu vlevo.
1 Jules     Bianchi Paul     Davison (V první zatáčce došlo ke kolizi mezi Bianchim a Van der Gargem, která pro oba dva znamenala předčasný konec ve Velké ceně Japonska.) OK, končím.  
1 Paul     Davison Jules     Bianchi Seš v pořádku, kámo? 
1 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel V tuhle chvíli to vizuálně i podle dat vypadá OK. Zůstaň na dráze.
2 Peter Bonnington Lewis Hamilton (Pro Hamiltona ovšem kolize s pilotem Red Bullu dopadla o poznání hůře.) Pravá zadní je propíchnutá. Přezujeme na tvrdý pneumatiky a pojedeme dlouhej stint. (Na předním křídle) půjdeme dolů o jednu a půl otáčky.
3 Peter Bonnington Lewis Hamilton Čelo startovního pole je teď ve 130R.
4 Tony         Ross Nico   Rosberg (V první zatáčce byly nakrátko opětovně vyvěšeny žluté vlajky.) V zatáčce jedna je znova žluto, takže DRS je znova zakázaný. 
5 Phil     Charles  Jean-Eric Vergne Trať čistá.
6 Rob     Smedley Felipe     Massa Fernando by měl mít DRS.
6 Lewis Hamilton Peter Bonnington Jak špatná je moje rychlost? Auto se nechová dobře. 
6 Peter Bonnington Lewis Hamilton Vypadá to, že nám chybí trochu aerodynamickýho výkonu, takže jsme o vteřinu pomalejší.
6 Lewis Hamilton Peter Bonnington Jo, auto je všude kolem.
6 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Teď seš před Rosbergem plus čtyři. Stojí za to, aby ses stáhnul a šetřil pneumatiky. Dvouvteřinovej náskok je dobrej. 
7 Simon   Rennie Mark     Webber (A stejný krok je o chvíli později doporučen také Webberovi.) Musíme se začít starat o zadní pneumatiky. Pokud nemůžeš předjet Grosjeana, udělej si dvouvteřinovej odstup. Až se budou blížit pit stopy, stáhnem to. 
8 Rob     Smedley Felipe     Massa (V osmém kole závodu se Ferrari uchýlilo k týmové režii. Vedení stáje sdělilo Massovi prostřednictvím kódované zprávy, aby před sebe pustil týmového kolegu Alonsa. Tentokrát však Brazilec neuposlechl.) Multifunkční strategie A. Multifunkční strategie A. Teď prosím. 
9 Peter Bonnington Lewis Hamilton (Hamiltonovy potíže přetrvávaly i nadále, a tak se společně s týmem rozhodl, že ze závodu odstoupí.) V garáži je volno, takže to můžeš odstavit přímo do garáže. Kluci tě navedou.
9 Lewis Hamilton Peter Bonnington Promiňte, kluci.
9 Peter Bonnington Lewis Hamilton Nebyla to tvoje chyba, Lewisi. Vypadá to, že jsi zavadil o Vettelovo přední křídlo.
10 Mark     Temple Sergio     Pérez Jak jsou na tom pneumatiky a vyvážení? 
10 Sergio     Pérez Mark     Temple V tuhle chvíli je to OK. Začínám ztrácet zadní. Ale v tuhle chvíli je to OK. Myslím, že se držíme plánu. 
10 Mark     Temple Sergio     Pérez OK, rozuměl jsem, Checo. Monitorujeme auta, který za náma zastavily. Možná se rozhodnem přepnout na plán B, ale v tuhle chvíli jedeme pořád podle plánu A.
12 Mark         Slade Kimi Räikkönen Boxy v tomhle kole prosím, Kimi. Spojka 11. Na výjezdu to bude těsný s Buttonem.
12 Sergio     Pérez Mark     Temple OK, boxy. 
12 Mark     Temple Sergio     Pérez A dej do toho všechno, v kole do boxů na to opravdu zatlač!
14 Sergio     Pérez Mark     Temple (Mexičan se v boxech musel vyhýbat Niku Rosbergovi, který mu vjel přímo do cesty.) Co se stalo s tím mercedesem?
14 Mark     Temple Sergio     Pérez Nevím, Checo. Mluvíme o tom s FIA.
15 Paul di     Resta GianPiero Lambiase Přední se blokujou.
15 GianPiero Lambiase Paul di     Resta KERS tři, a pokud potřebuješ, tak vyvážení brzd dozadu, Paule.
16 Tony         Ross Nico     Rosberg (Za prohřešek v boxové uličce byl Rosbergovi, respektive Mercedesu udělen trest.) Potřebujem, abys v tomhle kole zajel do boxů kvůli drive-through (penalizaci). 
16 Mark     Temple Sergio     Pérez Rosberg dostal drive-through za výjezd z boxů. Takže dál pokračuj, ujisti se, že se dostanem do našeho cílovýho kola. Použij stejnej plán jako v minulým stintu. 
20 Nico Hülkenberg Marco Schupbach  (Pilot Sauberu čelí tlaku ze strany Fernanda Alonsa. Část zprávy byla cenzurována FOM.) K****, na rovince je rychlej. Je to stejně na h**** jako loni. 
20 Marco Schupbach Nico     Rosberg Nico, naše pozice není v ohrožení. Zůstaň v klidu, závoď dál.
21 Daniel Ricciardo Marco Matassa Měl bych v tomhle kole zajet do boxů?
21 Marco Matassa Daniel Ricciardo Ještě jedno další kolo, Danieli.
23 Jenson   Button Dave     Robson Znova cejtím hodně vibrací, ale není to od předních, páč tyhle pneumatiky jsem nezablokoval. Musí to jít od zadních. 
23 Dave     Robson Jenson   Button OK, rozuměl jsem.
24 Nico     Rosberg Tony         Ross Auto je moc nedotáčivý. Plus bod čtyři.
24 Tony         Ross Nico     Rosberg Potvrzuju. Pro nedotáčivost zkus točivej moment pět.
25 Jenson   Button Dave     Robson Je to strategie A, nebo B? Jsem zaneprázdněnej, ale dej mi vědět. 
25 Dave     Robson Jenson   Button Tohle bude muset bejt B.
26 Simon   Rennie Mark     Webber (U Red Bullu se začíná taktizovat.) Boxy, Marku, opak toho, co udělá Grosjean.
27 Ayao   Kumatsu Romain Grosjean Směs tři, Webber právě zajel do boxů, mění na tři zastávky. 
27 Romain Grosjean Ayao   Kumatsu OK.
27 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Stáhni progresivně tu ztrátu. Nezávodíme s Markem, závodíme s Grosjeanem.
28 Felipe     Massa Rob     Smedley Zadní začínaj odcházet.
28 Rob     Smedley Felipe     Massa Rozuměl jsem.
30 Ayao   Kumatsu Romain Grosjean Boxy, Romaine.
30 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Teď opak toho, co udělá Grosjean, tohle kolo. 
30 Simon   Rennie Mark      Webber Grosjean právě zajel do boxů, máš čisto.
33 Marco Matassa Daniel Ricciardo (V šestadvacátém kole závodu se Danielu Ricciardovi podařilo v zatáčce 130R předjet Adriana Sutila. Sportovním komisařům se ale tento manévr nelíbil, neboť při něm Australan využil únikové zóny.) Drive-through, Danieli, v tomhle kole penalizace drive-through.
33 Daniel Ricciardo Marco Matassa Proč?
33 Marco Matassa Daniel Ricciardo Za předjetí force indie.
34 Mark         Slade Kimi Räikkönen (A stejný trest byl po chvíli udělen také Felipemu Massovi, tentokrát za příliš rychlou jízdu v boxech. Tato zpráva vyvolala u Lotusu menší zmatek.) Massa má drive-through penalizaci. 
34 Kimi Räikkönen Mark         Slade Proč mám drive-through?
34 Mark         Slade Kimi Räikkönen Massa! Massa má penalizaci. Massa.
35 Nico     Rosberg Tony         Ross Při zastávce mi musíte sundat jednu slídu z mýho hledí. 
35 Tony         Ross Nico     Rosberg Která strana, Nico?
35 Nico     Rosberg Tony         Ross Levá strana. 
36 Nico     Rosberg Tony         Ross OK, nedělejte si s tím starosti, podařilo se mi to odstranit. Zapomeňte na to.
38 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Před tebou je to Grosjean. Jeď a dostaň ho!
38 Mark     Temple Sergio     Pérez Jsou před náma auta, který maj daleko starší pneumatiky, než jsou ty naše. Jsou to Rosberg, Jenson a Vergne. Rosberg by moch brzo zajet do boxů, možná s ním budem na výjezdu závodit. Rozhodně očekáváme, že další dvě auta budou muset před koncem závodu ještě zastavit. 
39 Mark     Temple Sergio     Pérez Před Massou je Vergne, kterej má na středních pneumatikách hodně problémů. Mohla by tu bejt příležitost dostat Massu, a stejně tak i jeho.
39 Gary     Gannon Max       Chilton Modrá vlajka, Alonso a Räikkönen. Nech je projet tak lehce, jak jen to půjde, neztrať čas!
39 Gary     Gannon Max       Chilton Perfektní.
40 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel (Vettel se po své druhé a zároveň i poslední návštěvě mechaniků vrací zpátky na trať.) Až do konce závodu budeš pod tlakem od Marka. Takže se ujisti, že ti zbydou nějaký pneumatiky (myšleno tak, aby se je Vettel snažil šetřit, jak jen to půjde). 
41 Jenson   Button Dave     Robson Nějaký informace prosím, Dave.
41 Dave     Robson Jenson   Button Pořád jsme na plánu B a v tomhle kole pojedem do boxů.
41 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Mark musí znova zastavit, potom začne tu ztrátu stahovat. Šetři svoje pneumatiky. 
42 Mark     Webber Simon   Rennie Hustej provoz před náma, kámo.
42 Simon   Rennie Mark     Webber Ano, kámo, díváme se na to.
42 Mark     Temple Sergio     Pérez Massovi před náma bylo řečeno, aby se staral o svoje zadní pneumatiky. Možná tu bude příležitost ho předjet. Teď jsme devátý. Pojďme se podívat, jestli můžem před koncem závodu získat nějaký další místa.
44 Sergio     Pérez Mark     Temple (V té chvíli ovšem došlo mezi Pérezem a Rosbergem ke kolizi, z níž Mexičan vyvázl s propíchnutou pneumatikou.) Myslím, že mám defekt.
44 Nico     Rosberg Tony         Ross Zkontrolujte moje přední křídlo.
44 Tony         Ross Nico   Rosberg Potvrzuju.
45 Sebastian Vettel Guillaume Rocquelin (V pětačtyřicátém kole dostihl Vettel o kolo zpět jedoucího Péreze.) Řekněte mu, ať se uhne (zkomoleno).
47 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel (Mexičan ale pilotovi Red Bullu neuhýbal, a tak Vettel dále žádal svůj tým, aby s nastalou situací něco udělal.) Rozuměl jsem.
47 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Peréz má modrý (vlajky).
47 Sebastian Vettel Guillaume Rocquelin Uhni z cesty! Ztrácím čas.
47 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Rozuměl jsem, uklidni se. Má modrý. 
47 Sebastian Vettel Guillaume Rocquelin (Vettel byl ovšem nadále netrpělivý, a tak se skrze týmové rádio rozhodl apelovat na samotné ředitelství závodu.) Charlie, odstraň mi ho z cesty. Tohle není fair. 
47 Sebastian Vettel Guillaume Rocquelin Díky, děkuju za to. 
47 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Mark je pořád za Grosjeanem. Auta vpředu bojujou o pozice.
49 Nico Hülkenberg Marco Schupbach  (Byť se pilotovi Sauberu dařilo za sebou dlouhou dobu držet Alonsa s Räikkönenem, těsně před koncem závodu jej oba dva předjeli.) Ach jo, Marco, dneska tu opět mluvíme o sedmým místě. 
49 Simon   Rennie Mark     Webber Koncentruj se na to, abys měl dobrej výjezd ze šikany.
50 Tony         Ross Nico     Rosberg Teď je důležitý, abys předjel Gutiérreze. Palivo je kritický.
52 Romain Grosjean Ayao   Kumatsu (V předposledním kole se Webberovi podařilo předjet Grosjeana, a odsunout jej tak na třetí příčku. To vše ve chvíli, kdy míjeli vozy jedoucí o kolo zpět. Zpráva byla cenzurována FOM.) K****, modrý vlajky!  
53 Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel (Nedlouho poté Vettel započal poslední kolo závodu a jel vstříc svému pátému vítězství v řadě.) Poslední kolo. Webberovo poslední kolo 36,2.
VK Christin Horner Sebastian Vettel Jaká to jízda, Sebe, skvělá práce! Zvládnuls to fantasticky, brilantní jízda.
VK Guillaume Rocquelin Sebastian Vettel Úžasný, kámo, úžasný.
VK Sebastian Vettel Guillaume Rocquelin (Část zprávy byla cenzurována FOM.) No k****, kluci! Ichiban! (což v japonštině znamená 'první') Ano, kluci! Neuvěřitelný. Zůstali jste tam v klidu, skvělá práce. Velký díky za to, že jste ten vůz dostali zpátky (na jeho obvyklou výkonnostní úroveň). Neuvěřitelný. Jste ten nejlepší tým na světě. Díky moc, chlapci, miluju vás. Ano! Ichiban. 
VK Sebastian Vettel Guillaume Rocquelin Dobrej den v kanceláři, řekl bych. Díky, kluci. Skvělá práce, skvělá strategie. Zvdládli jsme to dobře. Ano! Jsem tak pyšnej.
VK Tony         Ross Nico     Rosberg Odstav to, Nico, a najdi hasičskej post. Napravo, takže jen vypni motor a najdi hasičskej post, měl by bejt na konci boxový uličky. 
VK Marco Matassa Daniel Ricciardo Třináctá pozice, Danieli. Dneska smůla, ale velmi dobrej výkon. Jsem na tebe pyšnej, dneska velmi dobře, velmi dobrá práce.
VK Daniel Ricciardo Marco Matassa Rozuměl jsem. Kde bychom skončili bez toho drive-through?
VK Marco Matassa Daniel Ricciardo Mezi osmou až desátou pozicí.
VK Daniel Ricciardo Marco Matassa Jen pro objasnění, než vystoupím a někoho zabiju, bylo to za ten manévr po vnějšku v zatáčce 15 na Sutila nebo Di Restu? 
VK  Marco Matassa Daniel Ricciardo Ano, Danieli. 
VK Daniel Ricciardo Marco Matassa To je neuvěřitelný. V pořádku, rozuměl jsem. 

Legenda: SR - startovní rošt

                  ZK - zaváděcí kolo

                  VK - vítězné kolo 

Doporučujeme

Články odjinud