GP Itálie si nemůže dovolit zrušit závod na poslední chvíli

GP Itálie si nemůže dovolit zrušit závod na poslední chvíli

Australský scénář se v případě Monzy nemůže opakovat. Zrušení závodu chvíli před začátkem závodního víkendu by bylo fatální.

Úvodní závodní víkend v Melbourne byl zrušen pouhé hodiny před začátkem pátečních tréninků. Stalo se tak den poté, co byl u jednoho člena týmu McLaren potvrzena nákaza koronavirem.

Italský autoklub ACI, který je promotérem Grand Prix Itálie, se podobného scénáře hrozí. Takový průběh by prý mohl ohrozit celý sport. Prezident ACI Angelo Sticchi Damiani v rozhovoru pro list Gazzetta dello Sport před tím důrazně varoval.

Monza se nachází v severní Itálii, která patří k oblastem, které koronavirus zasáhl vůbec nejvíce.

„Nemůžeme si dovolit stejné chyby jako v Austrálii, kde se závod zrušil v době, kdy již byla veřejnost na okruhu. Byla to tvrdá rána pro všechny, od Liberty Media po týmy i organizátory. Zahájit sezonu a potom opět rušit závod by bylo fatální.

Procházíme obdobím velké nejistoty, musíme jednat opatrně. Důležité je pochopit, co se děje v zemích, odkud pochází nejvíc lidí z formule 1, tedy ve Velké Británii a v Itálii.

Týmy žádaly, aby byly o startu sezony informovány s 90denním předstihem. Červenec bychom tak už nestihli. Snad bude stačit 60 dnů,“ prohlásil Damiani.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud