GP Itálie: Hamilton vyhrál, Räikkönenovi nevyšel start, Rosbergovi shořel motor

GP Itálie: Hamilton vyhrál, Räikkönenovi nevyšel start, Rosbergovi shořel motor

Lewis Hamilton vyhrál také v Itálii. Kimi Räikkönen zůstal stát na startu a musel se prokousávat polem. Na druhém místě dojel nakonec Vettel před Massou. Rosberg cíl neviděl, krátce před koncem závodu mu shořel motor.

Kvalifikace na GP Itálie 2015 byla poznamenána obrovským množstvím penalizací. Ericsson dostal tři místa za zdržení Hülkenberga. Jezdci Toro Rosso, Red Bullu a McLarenu pak penalizace za překročení limitního počtu komponent pohonných jednotek. Celkem stewardi rozdali penalizace, které dávají v součtu 168 míst.

Pole position vybojoval jako obvykle Lewis Hamilton. Spojení „jako obvykle“ je namístě, protože Hamilton letos nestál na prvním místě jen jednou. Rosberg se musel před kvalifikací vrátit ke staré specifikaci motoru a v kvalifikaci skončil až čtvrtý za Räikkönenem a Vettelem.

GettyImages-487083862_master.jpg
Minuta ticha za Justina Wilsona, foto: Getty Images / Charles Coates

Závod:

  • Räikkönen zůstal stát na startu, nakonec dojel
  • Pro oba lotusy skončil závod už po prvním kole
  • Rosberg se přes boxy dostal před oba williamsy. 
  • Alonso nedokončil.
  • Rosbergovi před cílem shořel motor. 

Na střední směsi odstartovali do závodu Alonso, Sainz, Kvjat a Ricciardo. Verstappen musel hned po startu zamířit do boxů. Během kvalifikace totiž vyjel na poslední chvíli, mechanici nedotáhli všechny šrouby na krytu motoru a ten uletěl. Stewardi za to dali Verstappenovi penalizaci průjezd boxy.

Hamilton si po startu pohlídal první místo. Komu start absolutně nevyšel, to byl Kimi Räikkönen, který zůstal stát na startovním roštu a rozjel se až po pár sekundách a propadl se na chvost pole. Dobrý start měl Button, který se dostal na deváté místo

Na třetí místo se tak dostal Massa před Bottase, Péreze a Rosberga. Němcův start byl ovlivněn i tím, že se musel vyhýbat stojícímu ferrari.

Už po dvou kolech musel svůj vůz odstavit Romain Grosjen. Krátká byla také Velká cena Itálie pro Pastora Maldonada. Podle všeho došlo u obou vozů k poškození hned v první zatáčce.

Rosberg se dostal před Péreze, Räikkönen se mezitím prokousával startovním polem. Po pěti kolech už byl na bodech. V přesně opačné situaci byl Button. Tomu sice start vyšel, ale velmi brzy se přes něj doslova přehnali Sianz, Ricciardo a Kvjat.

Carlos Sainz hledal alternativní způsoby průjezdu některými zatáčkami, za což dostal pětisekundovou penalizaci.

Rosberg v kole 14/53 začal dotírat na čtvrtého Bottase, ale dosáhl jen toho, že si přehřál brzdy. Hamilton si naopak jel svůj závod a budoval si náskok na druhého Vettela. Svůj závod si do značné míry jel také Vettel, jehož náskok na Massu byl po 16 kolech stejný jako ztráta na Hamiltona – zhruba 7 až 8 sekund.

V kole 19/53 zajel jako první ze špičky pro nové pneumatiky Nico Rosberg. Williams na to samozřejmě reagoval. O kolo později zamířil k mechanikům Massa. Räikkönen ve stejnou chvíli přerušil předjížděcí půst a dostal se před Ericssona.

Rosberg na to ve svém prvním kole na čerstvé sadě středně tvrdých pneumatik pořádně šlápnul a přes se boxy dostal před Massu a samozřejmě také před Bottase.

V kole 26/53 zajel do boxů i Sebastian Vettel, který se vrátil před svého týmového kolegu, který ještě nebyl v boxech. Hned za ním byl Rosberg.

Kolo po Vettelovi si zajel pro nové pneumatiky také Lewis Hamilton. V kole 28/53 se Rosberg na cílové rovince s využitím DRS dostal před Räikkönena, který byl v té době společně s Alonsem, Ricciardem a Merhim jediným, který měl na svém kontě 0 pit stopů.

O kolo později asi ale i Merhi a Räikkönen zajeli pro čerstvé obutí. Merhi na vjezdu do boxů Räikkönena málem sestřelil.

Räikkönen pokračoval po výjezdu z boxů v postupu polem. Nejdříve si poradil s Ericssonem, dalším v pořadí byl Hülkenberg.

Rosberg začal postupně dotahovat Vettela. Räikkönen zase dojížděl Péreze. Závěr závodu okořenil souboj jezdců McLarenu. Alonso ale nakonec zajel do boxů a odstoupil. 

Zajímavý příkaz dostal pár kol před koncem Hamilton. Ten měl zvětšit svůj náskok, který byl v té době 23 sekund. 

V kole 51/53 se Räikkönen dostal i před Péreze. O chvíli později začal hořet Rosbergovi motor, který měl za sebou již fakticky sedm závodů.

Velmi těsné to bylo v závěru mezi jezdci Williamsu. Třetí místo nakonec uhájil Massa.

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:18.00.688 53 25
2 Sebastian Vettel Ferrari 25.042 53 18
3 Felipe Massa Williams/Mercedes 47.635 53 15
4 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 47.996 53 12
5 Kimi Räikkönen Ferrari 68.860 53 10
6 Sergio Pérez Force India/Mercedes 72.783 53 8
7 Nico Hülkenberg Force India/Mercedes 1 kolo 52 6
8 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 kolo 52 4
9 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kolo 52 2
10 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1 kolo 52 1
11 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1 kolo 52  
12 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1 kolo 52  
13 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kolo 52  
14 Jenson Button McLaren/Honda 1 kolo 52  
15 Will Stevens Marussia/Ferrari 2 kola 51  
16 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 2 kola 51  
17 Nico Rosberg Mercedes   50  
18 Fernando Alonso McLaren/Honda   47  
Pastor Maldonado Lotus/Mercedes   1  
Romain Grosjean Lotus/Mercedes   1  

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Doporučujeme

Články odjinud