GP Francie zřejmě nebude, vláda odmítla finanční spoluúčast

GP Francie zřejmě nebude, vláda odmítla finanční spoluúčast

Návrat Francie do kalendáře závodů F1 se zdá být v nedohlednu. Ani jeden projekt by se neobešel bez finanční podpory vlády, ale ta ji odmítá.

Kandidaturu na pořádání obnovené GP Francie už v roce 2013 prezentovaly okruhy v Le Castellet a Magny-Cours, ovšem oba se spoléhaly na finanční pomoc francouzské vlády.

Magny-Cours žádalo přímo příspěvek ve výši dvou miliónů eur, zatímco Le Castellet chtělo po vládě, aby dorovnala případnou ztrátu, kterou by závod vygeneroval. A jelikož zřejmě všechny závody formule 1 na světě jsou pro pořadatele ztrátové, vláda by téměř jistě musela platit.

A to francouzská ministryně sportu Valérie Fourneyronová odmítá. Pokud se má Grand Prix Francie znovu jezdit, musí se obejít bez jakékoliv finanční pomoci ze strany státu.

Fourneyronová sice prohlásila, že je na Francouzské asociaci autosportu (FFSA), aby rozhodla, zda předá Mezinárodní automobilové federaci přihlášku do kalendáře, ale tím, že oběma projektům odmítla státní finanční pomoc, jim v podstatě vystavila stopku, alespoň pro nejbližší budoucnost.

Ministryně sportu na závěr FFSA doporučila, aby v přípravách na návrat do kalendáře Grand Prix pokračovala. Samozřejmě s cílem přijít s projektem, který nebude chtít po státu žádné peníze.

Doporučujeme

Články odjinud