GP Brazílie: V čele se pořadí neměnilo, Rosberg obhájil loňské vítězství

GP Brazílie: V čele se pořadí neměnilo, Rosberg obhájil loňské vítězství

Nico Rosberg vyhrál nepříliš dramatickou Velkou cenu Brazílie. Na stupně vítězů ho doprovodili Hamilton a Vettel.

Nico Rosberg vyhrál už popáté v řadě kvalifikaci. Z první řady vedle něj odstartoval Lewis Hamilton, z druhé řady pak obě ferrari – Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen. Třetí řada patřila po penalizacích Hülkenbergovi a Kvjatovi.

Penalizace dostal Ricciardo, Alonso (pohonná jednotka), ale jezdci McLarenu to moc vadit nemuselo. V kvalifikaci kvůli poruše nezajel žádný čas.

Stewardi pak trestali i porušení sportovních pravidel. Nasr v kvalifikaci zdržel Massu, Bottas zase v tréninku nerespektoval červené vlajky a předjížděl.

Technické problémy potkaly při nájezdu na startovní rošt Carlose Sainze. Španěl musel odstartovat z boxů. Sainz nasadil středně tvrdé pneumatiky, stejně jako patnáctý Pastor Maldonado.

Závod

Rosberg si pohlídal start, i když to bylo mezi ním a Hamiltonem velmi těsné. Carlos Sainz daleko nedojel a postaral se o žluté vlajky ve druhém sektoru.

Dobrý start měl Bottas, který si tak trochu vzal něco z toho, o co přišel vinou penalizace a dostal se na páté místo za obě ferrari.

Už v kole 4/71 zajel pro nové pneumatiky Daniel Ricciardo. Jezdci Mercedesu začali postupně ujíždět třetímu Vettelovi. Jejich časy byly průběžně kolem 6-7 desetin rychlejší než v případě Vettela.

V 11. kole začala první série zastávek. O kolo později si pro nové pneumatiky zajel také Bottas. První čtyřka zůstala na trati. Jedno kolo po Bottasovi zajel pro nové obutí Räikkönen.

Rosberga jsme viděli v boxech na konci 13. kola. To tam zajel také Vettel. Zastávka nebyla pro Rosberga zcela ideální – 4,4 sekundy. Němec se ale po zastávce týmového kolegy udržel na prvním místě.

Kolem dvacátého kola se rozestup mezi jezdci Mercedesu pořádně zmenšil. Dlouho zůstával na trati Maldonado na středně tvrdé směsi. Poprvé k mechanikům zajel až po 25 kolech.

Přestože to bylo mezi prvními dvěma těsné, o vzrušení se starali spíše jezdci v hloubi pole. Nasr se třeba pěkně dostal před Buttona na konci startovní rovinky.

V kole 32/71 si Verstappen agresivně vyšlápl na Péreze v první zatáčce. Pohotově toho využil také Romain Grosjean.

Ve stejnou chvíli otevřel další zastávky v boxech Vettel. Hned po něm zajel do boxů také Rosberg. Hamilton se o kolo později objevil za Alonsem, který ho musel pustit a za Räikkönenem. Toho ale už musel předjet.

Pastor Maldonado se pokusil předjet Ericssona, ale došlo ke kontaktu a Ericsson skončil v hodinách. Maldonado za to dostal penalizaci 5 sekund.

U Ferrari zkoušeli udělat něco jinak. Vettel nazul na rozdíl od mercedesů žlutou směs, Räikkönen zase zůstával na trati. 

V kole 46/71 zajel Räikkönen podruhé do boxů. O kolo později zajel do boxů už potřetí také Vettel. Oba dostali středně tvrdou směs. Postupně následovali také jezdci Mercedesu.

O show se stali zejména jezdci Sauberu, Maldonado a Verstappen. Hamilton sice byl za Rosbergem do 2 sekund, ale na předjetí to nebylo.

Verstappen se pár kol před koncem dokázal dostat před Maldonada do první desítky.

Hamilton si stěžoval na zadní pneumatiky. Jeho ztráta na Rosberga tak postupně rostla.

Rosberg dokázal obhájit loňské vítězství. Druhý skončil Hamilton, třetí Vettel.

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
Nico Rosberg Mercedes 1:31:09.090 71 25
Lewis Hamilton Mercedes 7.756 71 18
Sebastian Vettel Ferrari 14.244 71 15
Kimi Räikkönen Ferrari 47.543 71 12
Valtteri Bottas Williams 1 kolo 70 10
Nico Hülkenberg Force India 1 kolo 70 8
Daniil Kvyat Red Bull 1 kolo 70 6
8 Romain Grosjean Lotus 1 kolo 70 4
Max Verstappen Toro Rosso 1 kolo 70 2
10  Pastor Maldonado Lotus 1 kolo 70 1
11  Daniel Ricciardo Red Bull 1 kolo 70  
12  Sergio Pérez Force India 1 kolo 70  
13  Felipe Nasr Sauber 1 kolo 70  
14  Jenson Button McLaren 1 kolo 70  
15  Fernando Alonso McLaren 1 kolo 70  
16  Marcus Ericsson Sauber 2 kola 69  
17  Will Stevens Marussia 4 kola 67  
18  Alexander Rossi Marussia 4 kola 67  
Carlos Sainz Toro Rosso   0  
- Felipe Massa Williams Diskvalifikován    

Felipe Massa byl ze závodu diskvalifikován

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud