GP Belgie: Co ve výsledcích nebylo

Na Velkou cenu Belgie se fanoušci F1 opravdu těšili. A měli proč: letní pauza už byla přece jen příliš dlouhá a závod se konal na klasické a jezdci i diváky milované trati.

Navíc obvykle podnik v Ardenách, před jehož startem byl Hamiltonův kurs na vítězství „pouze“ 5/1 (naproti tomu Vettelův byl například 15/8, Alonsův 3/1 a Webberův 7/2), hýří zcela nevyzpytatelným počasím, které z něho dokáže velmi často udělat i slušnou loterii. A deštěm poznamenaný závod se jel také letos.

Jeho kvalifikace sice přinesla už šesté pole position pro Marka Webbera (ten se tím v historických tabulkách dostal na úroveň Phila Hilla, Carlose Reutemanna, Emersona Fittipaldiho, Jeana-Pierre Jabouilleho, Alana Jonese a Ralfa Schumachera) a byla i 25. kvalifikační výhrou pro australské piloty, ale rozhodně nebyla kdovíjak uklidňující. Už třeba proto, že ve Spa zvítězil držitel pole position od roku 1991 pouze třikrát (2000, 2002 a 2007)...

Australanem vyhraná kvalifikace sice byla už 12. letošním pole position pro Red Bull a dokonce pátým po sobě, ale kvalifikační bitva přinesla také jiné statistické zajímavosti: Hamiltonova druhá příčka v ní totiž znamenala 245. start vozů McLaren z první řady a 130. start motorů Mercedes z téže pozice. Kvalifikace navíc přinesla také nejlepší startovní postavení v jejich dosavadní kariéře hned pro tři jezdce: Bruna Sennu (18. místo), Sakona Yamamota (19.) i Jaimeho Alguersuariho (11.). Naopak dosud nejhorší startovní pozice v kariéře se ve Spa narodila pro Pedra de la Rosu i Vitalije Petrova, zatímco pro Sebastiana Vettela byla pro změnu nejhorší od loňské GP Brazílie.

Red Bull pokračuje
Před závodem v Belgii Barrichello oslavoval svůj 300. start v mistrovství světa, ale malá jubilea přinesl závod ve Spa-Francorchamps například také pro Kubicu (70. závod), Buemiho (30.) a Kobayashiho (15.). Mimo nich i pro piloty z Austrálie (pro ně to byl 455. závod MS) či Polska (70.), stejně jako pro týmy Mercedesu (25. start v MS) a Renaultu (275.) Ovšem brazilský oslavenec pojal svůj jubilejní závod trochu podivně: skončil hned v prvním kole. Díky tomu se v historii šampionátu mezi těmi, kteří vůbec nejčastěji závod opustili už v úvodním kole, posunul již na druhé místo. Před ním totiž najdeme jen Trulliho (14krát) a za ním naopak de Cesarise (13krát) a Tambaye (10krát).

Samotný deštivý závod po mnoha pozoruhodných peripetiích přinesl 14. vítězství pro Lewise Hamiltona. Ten se tím nejen v dlouhodobých tabulkách šampionátu už dostal na úroveň hned tří několikanásobných mistrů světa (Grahama Hilla, Emersona Fittipaldiho a Jacka Brabhama), ale zaznamenal i své druhé vítězství systémem start–cíl. Hamilton získal pošesté také nejrychlejší kolo závodu, což v historii znamená zároveň i 190. nejrychlejší kolo pro britské piloty.

Závod, který se stal už 490. v němž startovali japonští jezdci a přitom žádný z nich dosud nevyhráli, přinesl z hlediska statistiky také 230. pódium pro pohonné jednotky Mercedes, a nejen to: byl totiž také osmdesátým vítězstvím pro startovní číslo 2, zásluhou Webbera přinesl i 215. pódiové umístění pro startovní číslo 6 a Kubica se pro změnu postaral o 90. pódiový úspěch startovního čísla 11. Ostatně Robertu Kubicovi Velká cena Belgie přinesla i jeho nejlepší umístění od GP Monaka (tedy po sedmi závodech) a pro Adriana Sutila dokonce od GP Malajsie (deset závodů). Na klavír virtuózně hrající Němec se ve Spa-Francorchamps dostal díky svému pátému místu i přes hranici 50 získaných bodů a na tom vydělal i jeho tým Force India, protože právě v Belgii letos ze všech závodů získal nejvíc bodů.

A vzhledem k tomu, že v bodování pokračovala v Ardenách i stáj Red Bull, protáhla svou sérii po sobě jdoucích závodů na bodech na číslo 19. Tím se už se v historických tabulkách dostala na úroveň nejlepší série Williamsu, trvající od GP Monaka 1991 do téhož závodu v následujícím sezoně. Takže před monoposty z Milton Keynes už jsou v tomto směru se svými nejdelšími sériemi pouze týmy Ferrari (55), BMW Sauber (34), McLaren (26) a Renault (20)...

Doporučujeme

Články odjinud