GP Belgie: Co se neslo éterem během závodu

GP Belgie: Co se neslo éterem během závodu

Podívejte se na přepis rádiové komunikace z nedělního klání na okruhu ve Spa-Francorchamps. Mezi piloty a boxovou zídkou se vedly sáhodlouhé rozhovory o strategiích, nastavení či pneumatikách.

Podobně jako minulý měsíc v Maďarsku, i tentokrát prozradila týmová frekvence spoustu zajímavých informací z rádiové komunikace mezi jezdci a jejich závodními inženýry. Z přepisu, jenž publikoval fanouškovský blog F1fanatic, jsme pro vás vybrali to nejlepší.        

Velká cena Belgie - přepis rádiové komunikace

Kolo Kdo Komu  Obsah sdělení
SR Ayao         Kumatsu Romain     Grosjean Tentokrát nechej omezovač vypnutej. A KERS mód tentokrát potřebujeme nastavit jen na šestku, takže to v zaváděcím kole pak nebudeme muset měnit. 
SR Simon          Rennie Mark           Webber

Všechny vozy z nejlepší desítky jsou na středních.

 

ZK Nico           Rosberg Tony               Ross Jste si jistý, že není lepší startovat na čerstvý sadě? Abychom se ujistili, že budu mít dobrej start? Vy říkáte, že se nám naskytne šance při zastávkách, ale red bully jsou s největší pravděpodobností na suchu trochu rychlejší. Takže z mýho úhlu pohledu bych měl startovat na čerstvých, a pak budu mít dobrej start.  
ZK James ??? Nico           Rosberg Dal jsem Tonymu nějaký informace na jiným kanále, nechci, aby se to vysílalo na kanále jezdců, popovídá si s tebou. 
ZK Tony               Ross Nico           Rosberg Slyšel jsem, co jsi říkal. James se tak rozhodnul. Jamesi, pokud to chceš nějako okomentovat na Nicově kanálu, udělat tak prosím teď. Nasadíme sadu tři, jak jsme plánovali. 
ZK James ??? Nico           Rosberg Komentoval jsem to na jiným kanále, takže to nebylo jezdcovo rádio, takže to nebylo vysíláno. Takže se to pokusím zašifrovat. Nejde o start, je to z důvodu dýlky toho prostředního stintu. 
ZK Jock               Clear Lewis        Hamilton Probrali jste ty a Bono změnu ze středních na tvrdý a přední klapku?
ZK Lewis        Hamilton Jock               Clear Ne.
ZK Jock                Clear Lewis        Hamilton Bono, chceš si o tom promluvit? Navrhoval jsem mezi jednou a půl a dvěma (otáčkami). Záleží pravděpodobně na Lewisoj, abychom se dohodli tak, abychom měli předběžnej plán.    
ZK Peter      Bonnington Lewis        Hamilton Jo, Lewisi, takže v rychlosti. Jockova analýza ukázala od jedné a půl do dvou (otáček). V páteční jízdě jsme jezdili s jednou a půl otáčkou, žádný skvělý vyvážení to očividně nebylo. V tuhle chvíli doporučujem jednu a půl (otáčky), ale dvě jsou ale taky možnost. Proberem to s tebou při tý zastávce, řekneš nám, jak to cejtíš.  
ZK Lewis        Hamilton Peter      Bonnington Jo, ok. 
ZK Jock                Clear Peter     Bonnington Takže, Bono a Lewisi, pokud neuslyšíme nic jinýho, s čím teda jedeme? Teď jedna a půl a pak (případná) změna po diskuzi?
ZK Peter     Bonnington Jock               Clear Potvrzuju, Jocku.
1 Guillaume Rocquelin Sebastian       Vettel Až budeš moct, červenej vypínač dolů.
1 Felipe            Massa Rob           Smedley

Jenom zkontrolujte, jestli je přední křídlo v pohodě. 

 

1 Rob           Smedley Felipe            Massa

OK, podíváme se na to.

 

2 Guillaume Rocquelin Sebastian        Vettel KERS deset, jedna-nula. Teď seš  na devítce. OK, desítka potvrzena. 
2 Rob           Smedley Felipe            Massa Přední křídlo je v pohodě, přední křídlo vypadalo v pohodě, když jsi projel kolem mě. 
3 Guillaume Rocquelin Sebastian       Vettel (Ještě během prvního kola se Vettelovi podařilo předjet Lewise Hamiltona, čímž se dostal do vedení. Závodní inženýr jej následně informuje o velikosti jeho náskoku a o časech, které zajíždí pilot Mercedesu.) Sebastiane, Hamilton plus dvě osm. Hamilton plus tři. Hamilton 56.0. Musíš šetřit svoje pneumatiky, nic víc než to nechcem.
4 Romain         Grosjean Ayao         Komatsu Je všechno OK s mým předním křídlem?
4 Ayao          Kumatsu Romain      Grosjean OK, dvakrát to zkontrolujem a vrátíme se k tobě. 
4 Ayao           Kumatsu Romain      Grosjean Data vypadaj OK. Diferenciál pro nájezdy (do zatáček) na trojku. 
4 Felipe            Massa Rob            Smedley (Brazilec měl v úvodních kolech belgického závodu problémy s vysílačkou, a tak části jeho sdělení nebylo rozumět.) Kompletně jsem (zkomoleno), ale nic nevidím. (Zkomoleno) KERS nefunguje.  
4 Marco         Matassa Daniel       Ricciardo Výborně, Danieli, tlač na to. (Palivová) směs šest.
4 Tony               Ross Nico            Rosberg Na tu nedotáčivost zkus přepnout diferenciál pro nájezdy na trojku. Vůz za tebou Alonso. 
5 Tony               Ross Nico            Rosberg Teploty všech pneumatik vypadaj dobře, všechno v limitu. 
5 Nico         Hülkenberg Marco        Schupbach Pneumatiky už odcházej. Cíl (zkomoleno), ale ne o moc dýl.
6 Brad               Joyce Adrian             Sutil Massa před náma možná má problém s KERSem, takže na něj zaútoč.
6 Peter      Bonnington Lewis          Hamilton Vůz za náma je teď Alonso. Seš ve svým cílovým kole (pro plánovanou zastávku v boxech). 
7 Phil             Charles Jean-Eric        Vergne Směs pět, Jeve, uvidíme, jestli ho dostaneme. Do toho! 
8 Marco         Schupbach Nico         Hülkenberg Z pohledu časů na kolo vypadá cíl dobře, Nico. Budeme se držet cíle. Všechno vypadá OK. Doposud dobrá práce. 
8 Rob            Smedley Felipe            Massa

Odjeli jsme sedm kol. Přemejšlíme teď víc o plánu A.

 

9 Mark              Slade Kimi         Räikkönen Teploty brzd jsou trochu vysoký, pokud můžeš, zkus je prosím dostat dolů. 
9 Mark           Temple Sergio            Pérez Vozy za náma jsou pořád trochu shluknutý do sebe. Myslíme si, že dobrou strategií by moch bejt plán B, jeď ale podle plánu A.
9 Sergio            Pérez Mark           Temple

OK.

 

10 Tim              Wright Charles              Pic (Francouzovi selhala technika, a tak je donucen ze závodu odstoupit.) Musíme zastavit vůz, najdi bezpečný místo na zastavení a zastav vůz v tomhle kole. Zachraň motor, do boxů, do boxů, pomalu zajeď do boxů.
10 Juan Pablo  Ramírez Giedo van          der Garde Charles je ze závodu venku, jen pečuj o svoje pneumatiky.
10 Felipe            Massa Rob            Smedley Jen pro informaci, Pérez při brzdění vytlačil Grosjeana, vytlačil Grosjeana doleva.
10 Rob           Smedley Felipe            Massa Jo, OK. S tebou to nemá nic společnýho, takže zůstaň, kde seš. 
11 Peter      Bonnington Lewis        Hamilton Řekni nám, jak je to s vyvážením.
11 Lewis         Hamilton Peter     Bonnington Vyvážení je OK.
12 Gary           Gannon Max             Chilton (Pilot Marussie dostává od svého inženýra rady ohledně správného nastavení diferenciálu pro nájezdy do zatáček.) Když půjdem s nájezdama nahoru, možná by to mohlo pomoct na výjezdech (ze zatáček). Pokud je výjezd tvým největším problémem, jdi s nájezdama nahoru. Jules jezdí s nájezdy na trojku. 
13 Mark              Slade Kimi         Räikkönen Opotřebení levý přední je vysoký, takže jak jen budeme moct, musíme to dostat zpátky pod kontrolu prosím.  
13 Kimi         Räikkönen Mark              Slade (Finský pilot ovšem obsah sdělení přeslechl.) Vůbec ničemu jsem nerozuměl, protože mluvíš příliš brzo. 
13 Romain     Grosjean Ayao         Komatsu Ten (cenzurováno) mě kompletně vytlačil mimo trať. 
13 Ayao         Kumatsu Romain      Grosjean Potvrzuju, Charlie se na ten incident dívá.
14 Mark           Temple Sergio              Pérez (Následně dostane Pérez penalizaci.) Dostali jsme průjezd boxy, musíme to udělat v tomhle kole. Je to za incident s Grosjeanem. Ale jsme na dobrý pozici, takže na to dál tlač, odvádíš opravdu dobrou práci. V tomhle kole musíme zajet do boxů kvůli tý penalizaci.
14 Sergio            Pérez Mark            Temple

Proč průjezd boxy?

 

14 Mark           Temple Sergio             Pérez

Za vytlačení Grosjeana mimo trať, když jsi ho předjížděl. 

 

14 Sergio Pérez Mark           Temple

Měl jsem tam zatáčku.

 

14 Sergio Pérez Mark            Temple

Nic špatnýho jsem neudělal.

 

14 Mark               Temple Sergio            Pérez Podíváme se na to po závodě. Jen zůstaň soustředěnej, v tomhle závodě můžeme pořád získat dobrý body. Až do teď si vedeš opravdu dobře, pokračuj v tom.
14 Guillaume Rocquelin Sebastian        Vettel Do boxů, mapa kroutícího momentu jedna a do boxů.
15 Nico         Hülkenberg Marco         Schupbach Abych byl upřímnej, vůz a pneumatiky se chovaj jako (zkomoleno). Mám opravdu chabou přilnavost.
15 Marco     Schupbach Nico        Hülkenberg Rozumím, Nico.
17 Paul           Davison Jules           Bianchi

V tomhle stintu ještě dalších sedm kol, směs tři.

 

18 Dave           Robson Jenson            Button (Button do závodu odstartoval na střední směsi. Původním plánem podle všeho bylo jet jen na jednu zastávku v boxech, nakonec ale z této strategie sešlo.) Přecházíme na plán B, teď na to zatlač. 
19 Sergio            Pérez Mark            Temple (Mezitím jeho kolega Pérez podává kódovanou zprávu o stavu svého obutí.) Teď jsem v F3. Velmi blízko F4.
19 Mark           Temple Sergio            Pérez

Rozuměl jsem. Která pneumatika je limitující?

 

19 Sergio             Pérez Mark            Temple

Ty zadní.

 

19 Simon              Rennie Mark             Webber

Motor 29, dva-devět.

 

19 GianPiero  Lambiase

Paul

di Resta

KERS dva, na brzdovým vyvážení jeden klik mínus.
22 Rob            Smedley Felipe            Massa Safety car okno otevřeno a potřebujem další čtyři pět kol. Pokud můžeš zvýšit tempo, pojďme do toho. Řeknu ti, jestli se dá v sektoru dva někde zvýšit tempo. Pokud můžeš jet rychlejc, jeď rychlejc. V zatáčce deset míň brzdi. 
24 Mark Temple Sergio              Pérez Myslíme, že nejlepší je na to zatlačit a snažit se dostat před vozy jedoucí před náma. O nejlepší možný strategii rozhodneme v závislosti na tom, jak to půjde v rozmení příštích pěti až deseti kol. 
25 Jenson            Button Dave             Robson

Jaký časy zajíždí Rosberg?

 

25 Dave             Robson Jenson          Button

Rosberg na středních pneumatikách to kolo má za 1:53,7. 

 

27 Dave             Robson Jenson          Button

Dáš přednost tvrdý, nebo střední?

 

27 Jenson            Button Dave           Robson

V tuhle chvíli tvrdou.

 

27 Dave             Robson Jenson               Button

OK, rozuměl jsem.

 

27 Kimi            Räikkönen Mark              Slade (Byť se mechanikům podařilo během zastávky v boxech odstranit z průduchu Räikkönenovy brzdy zaseklou slídu z hledí přilby, poškození jeho brzdné soustavy již nezabránili.) Jedu do boxů, selhaly mi brzdy. S brzdama je něco v nepořádku.
28 Brad               Joyce Adrian             Sutil OK, uklidni se, kámo, dostaneme je na další rovince. Dávej bacha na di Restu za tebou.
29 GianPiero   Lambiase Paul                     di Resta (Mezitím se za pilotem Force Indie vytvořila skupinka čtyř pilotů jedoucích těsně za sebou.) No, to je ale vlak: Maldonado, Guttiérez, Sutil před tebou.
29 GianPiero  Lambiase Paul                     di Resta (Záhy mezi nimi došlo ke kontaktu, který vústil v hromadnou kolizi. Na tu nejvíc doplatil právě Paul di Resta, jenž musel ze závodu okamžitě odstoupit.) Vypni motor.
30 Andrea           Stella Fernando         Alonso Za náma to není žádnej problém, vážně. Button dosud zajel do boxů jen jednou, jede na tvrdý (sadě), a Hamilton je pořád za tebou.
30 Guillaume Rocquelin Sebastian         Vettel Do boxů, mapu kroutícího momentu na jedničku a do boxů.
30 Guillaume Rocquelin Sebastian           Vettel (Vettel měl původně zajet ve třicátém kole ke svým mechanikům, v reakci na kolizi mezi Maldonadem a di Restou a na skutečnost, že ve stejné chvíli zajel do boxů kolega Webber, je ale německému pilotovi záhy sděleno, aby zůstal dále na trati.) Zůstaň venku, zůstaň venku, zůstaň venku.
30 Sebastian        Vettel Guillaume Rocquelin Zůstat venku.
30 Guillaume Rocquelin Sebastian           Vettel Potvrzuju, zůstaň venku. 
31 Gary             Gannon Max              Chilton Modrá vlajka - Rosberg. Do boxů teď, spojka pět, kroutící moment pět.
31 Dave            Robson Jenson              Button Do konce zbejvá čtrnáct kol. Tvrdou, nebo střední (směs) při příští zastávce?
31 Jenson               Button Dave             Robson

Pořád si myslím, že tvrdou.

 

31 Dave              Robson Jenson             Button

OK, rozumím a souhlasím.

 

32 Dave             Robson Jenson            Button

(McLaren se opět rozhodl pro změnu strategie v případě Jensona Buttona.) Do konce zbejvá ještě dalších dvanáct kol. Myslíme si, že se můžeme vrátit zpátk k plánu A. 

 

32 Jenson              Button Dave              Robson

OK, jsem pro.

 

33 Peter        Bonnington Lewis           Hamilton Budeme potřebovat trochu zvýšit tempo. Webber teď dostihuje Nica, jede na středních pneumatikách, takže začni zvyšovat tempo.
34 Tony                 Ross Nico                 Rosberg Náskok na Webbera je dvě vteřiny. Situace je: Button jede před Hamiltonem, už možná nebude znova stavět, takže ho musíme předjet v závodě.
34 Peter       Bonnington Lewis           Hamilton Musíme zvýšit tempo. Taky si myslíme, že se Button vrátil zpátky na strategii jedný zastávky, takže budeme potřebovat ho předjet na trati.
35 Jean-Eric      Vergne Phil                Charles (Vergne se konečně dostal před Nica Hülkenberga, načež si radostně zakřičel do vysílačky, komunikaci ovšem nebylo rozumět.) 
35 Phil                Charles Jean-Eric             Vergne Velmi dobře, Jeve, další na řadě je Sutil. Drž hlavu dole, teď zajíždíš opravdu dobrý kola.
38 Andrew          Murdoch Pastor        Maldonado (Sportovní komisaři označili za viníka hromadné kolize pilota Williamsu, a následně mu udělili trest.) Musíš zajet do boxů kvůli penalizaci, deset vteřin stop and go.
38 Marco          Schupbach Nico       Hülkenberg Musíme jet až do konce, zajet do boxů teď by nepřineslo žádnou výhodu, zůstaň venku.
38 Nico            Hülkenberg Marco         Schupbach Na konci závodu už mi (z pneumatik) nic nezbude.
40 Rob           Smedley Felipe              Massa (Massa se dostává před Grosjeana.) Dobře, chalpče. To bylo dobrý předjetí. Posunulo nás to na sedmou pozici. 
41 Jonathan           Eddolls Valtteri           Bottas Gutiérrez před náma má penalizaci průjezdu boxy. Až po tý svý penalizaci vyjede z boxů, budeme s ním pěkně natěsno. 
42 Jonathan         Eddolls Valtteri            Bottas V tomhle kole na to zatlač. Čtyři kola do cíle. 
42 Paul                 Davison Jules             Bianchi (Pilotovi Marussie selhal systém na rekuperaci kinetické energie.) Nabíjení KERSu na jedničku. Nepoužívej KERS.
42 Guillaume Rocquelin Sebastian           Vettel (Vettelovi se dostává doporučení, aby ve zbývajících kolech zachoval chladnou hlavu a zbytečně neriskoval.) Alonso je plus patnáct. Ujisti se, že zůstaneš ve voze a že zachováš klid, OK? Pamatuj na to, abys při brzdění dával pozor na okraje tratě.
44 Guillaume Rocquelin Sebastian         Vettel Poslední kolo, Sebastiane.
44 Guillaume Rocquelin Sebastian         Vettel Přivez to domů, vyvaruj se obrubníkům.
VK Christian              Horner Sebastian            Vettel Fantastický, Sebastiane, vyhrál jsi belgickou GP! Brilantní jízda, výborně, svkělej výkon.
VK Guillaume Rocquelin Sebastian         Vettel Pěkný, kámo.
VK Sebastian          Vettel Guillaume Rocquelin Pěkný, kluci, pěkný! Ano! Děkuju vám, vůz byl absolutně fantastickej. Moc vám děkuju, bylo pěkný ho řídit. Neuvěřitelný. Děkuju vám, kluci. 
VK Guillaume Rocquelin Sebastian            Vettel Musíš bejt opatrnej, kámo. V boxový uličce je spousta lidí, který nedávaj pozor. 
VK Christian           Horner Sebastian            Vettel Sebe, Michael Manning, irský leprikón (jeden z druhů skřítků irské mytologie) s tebou dneska půjde (na pódium).
VK Andrea            Stella Fernando          Alonso (Alonsovi se dostává gratulace ke 'skvěle odjetému závodu' v italštině.)
VK Peter         Bonnington Lewis            Hamilton Výborně, Lewisi. Třetí pozice. Závod, jak si asi pravděpodobně dokážeš představit, vyhrál Vettel. (Druhý) Alonso, pak Lewis, Nico hned za tebou, Webber, Button, Massa, Grosjean, Sutil a Ricciardo.
VK Ross               Brawn Lewis            Hamilton Lewisi, tady Ross. Dobrá jízda dneska. Neměli jsme tak úplně vůz, v kterej jsme doufali, ale nebyli jsme moc daleko. Velmi, velmi dobrá jízda, vytěžil jsi maximum z toho, co jsme měli, výborně.
VK Rob               Smedley Felipe             Massa Byl to velmi vybojovanej závod, abych byl upřímnej. Myslím si, že většinu toho, co jsme mohli, jsme udělali správně. Z dvanáctýho místa v prvním kole na sedmý, to není tak špatný. Nějaký vozy jsi předjel (na trati) a nějaký taky díky strategii. Byla to dobrá jízda, výborně.
VK Felipe             Massa Rob               Smedley Jo, strategie byla problém - ahh, promiň, start byl problém. Prostě jsem ztratil příliš mnoho míst v první zatáčce.
VK Rob           Smedley Felipe            Massa

Jo, každopádně to bylo dobrý zotavení.

 

VK Nico      Hülkenberg Marco       Schupbach

Ježíši Kriste! Nevím, auto vůbec nebylo v pořádku. Vyvážení bylo to tam, byla tu nedotáčivost, přetáčivost. Vůz byl úplně všude. Je to tak zatraceně těžký.

 

VK Marco     Schupbach Nico       Hülkenberg Jo, jsme příliš pomalí. Omlouvám se za to. Za ten pit stop se omlouvám. Pamatuj na to, abys to vypnul.

 Legenda: SR - startovní rošt

                ZK - zaváděcí kolo

                VK - vítězné kolo

Doporučujeme

Články odjinud