Giovinazzi měl problém s maticí kola, Kubica skončil v Q1 | Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Giovinazzi měl problém s maticí kola, Kubica skončil v Q1

Antonio Giovinazzi se s Alfou Romeo dostal mezi deset nejrychlejších v kvalifikaci na Velkou cenu Nizozemska formule 1. Jak sám ale přiznal, pomohlo mu k tomu i štěstí.

U Giovinazziho vozu se během druhé části kvalifikace objevil problém se zaseknutou maticí kola podobný tomu, jaký měl letos v Monaku Valtteri Bottas.

Mechanikům Alfy Romeo se nicméně podařilo zaseknutou matici odstranit podstatně rychleji než jejich kolegům z Mercedesu, kteří Bottasovo kolo sundali až v dalších dnech.

Alfa Romeo získala čas také díky dvěma červeným vlajkám, které přerušily druhou část kvalifikace kvůli nehodám jezdců Williamsu. I díky tomu se Giovinazzimu nakonec podařilo dostat do Q3.

„Už včera (v pátek) jsme ukázali, že máme skvělou rychlost do nejlepší desítky. Kvalifikace pak byla jako horská dráha, protože v Q2 jsme měli problém s kolem, pak jsme ale měli štěstí s červenou vlajkou, a dostali jsme se do Q3,“ popsal Giovinazzi.

„V Q2 to bylo skvělé kolo, vůz byl skvělý. Děkuji klukům za auto a za práci, kterou odvedli při řešení problému v Q2. Nevzdali se, zkusili všechno a když jsem viděl, že problém je vyřešen, bylo pro mě důležité zajet skvělé kolo pro kluky za práci, kterou odvedli.

„Závod je samozřejmě zítra, myslím ale, že ze sedmého místa můžeme odvést dobrou práci. Hlavní je udržet pozici. Pokud se nám to podaří, bude to skvělé.“

Kubica se po roce a půl vrátil do F1

Robert Kubica se nečekaně po roce a půl vrátil do formule 1. Kvůli pozitivnímu testu Kimiho Räikkönena na covid-19 musel polský rezervní pilot Alfy Romeo pro zbytek víkendu nahradit mistra světa z roku 2007.

V kvalifikaci obsadil osmnácté místo, když porazil oba jezdce Haasu.

„Mým úkolem rezervního jezdce je být připraven zaskočit, nikdy si ale nepřejete, aby k tomu došlo. Doufám, že Kimimu bude brzy lépe. Když uvážím krátkou přípravu, jakou jsem měl, myslím, že to dnes šlo dobře. Je to docela náročná trať, kterou jsem se musel naučit téměř od nuly. Trénink utekl celkem rychle, naplno jsem ale využil čas, který jsem měl,“ řekl Kubica.

„V přípravě na poslední pokus v Q1 jsem ale byl ovlivněn provozem na trati a nemohl jsem dostat pneumatiky do správného okna, což zničilo moje kolo.“

Doporučujeme

Články odjinud