Gaslyho vůz v Austinu poškozený nebyl, tvrdí Hartley

Gaslyho vůz v Austinu poškozený nebyl, tvrdí Hartley

Brendon Hartley bojuje o setrvání ve formuli 1 pro příští sezónu, a to možná navzdory i svému vlastnímu týmu. Toro Rosso v tiskovém prohlášení po GP USA uvedlo, že Pierre Gasly závod dokončil s poškozeným vozem, jeho novozélandský týmový kolega však tvrdí pravý opak.

Vítěz 24 hodin Le Mans, dvojnásobný mistr světa FIA WEC a tovární pilot Porsche Brendon Hartley závodí u Toro Rosso pod velkým tlakem. Rodák z Palmerston North na Novém Zélandu nemá své místo pro sezónu 2019 ani zdaleka jisté a média navíc spekulují o jeho nahrazení Thajcem Alexem Albonem.

Na páteční tiskové konferenci navíc šéf Toro Rosso Franz Tost prohlásil, že od Hartleyho očekává víc, pokud si chce svoji sedačku u týmu udržet.

Novináře v Mexiku zajímalo, zda – li nová aerodynamická vylepšení vozu pomohou Hartleymu dosahovat výsledků, které od něj tým očekává. Na to však Novozélanďan odvětil, že již nyní podává dostatečně dobré výkony.

Kromě toho se také Brendon Hartley ve své rétorice postavil proti vyjádření svého týmu, podle kterého měl mít jeho týmový kolega Pierre Gasly během závodu v Austinu poškozené auto.

„Zlepšoval jsem se v průběhu celé sezóny, ale ne vždy jsem dostal příležitost dokázat to během závodu. Častokrát jsme měli strategii, která pomohla druhému vozu,“ postěžoval si Hartley pro motorsport.com.

„Cítím se, jako bych se stával silnějším po celou sezónu. Dokázal jsem to v Austinu. Na rozdíl od toho, co vyšlo v tiskovém prohlášení, tak se druhým vozem v závodě vůbec nic nebylo,“ řekl novozélandský pilot v reakci na tiskovou zprávu Toro Rosso, která hovořila o poškození Gaslyho monopostu.

„Předvedl jsem vážně dobrý výkon a byl jsem velmi šťastný ze zisku bodů. Vím, že odvádím dobrou práci a že jsem týmu nápomocen s vývojem motoru Honda. Po celou sezónu jsem byl týmovým hráčem.“

„Doufám, že v příští sezóně tady nebudu chybět.“

Gasly popsal poškození vozu

Pierre Gasly popsal na požádání od webu motorsport.com, co se v Austinu stalo s jeho monopostem. Podle francouzského pilota došlo k poškození v oblasti podlahy vozu.

Podle Gaslyho popisu došlo k prvnímu poškození během průjezdu esíček v prvním kole závodu, kdy musel vyjet mimo trať, aby se vyhnul vzájemně kolidujícím vozům Lance Strolla a Fernanda Alonsa.

Později během prvního kola poté Pierre Gasly podle svých slov přejel velký kus karbonu na trati, kterému se ostatní dokázali vyhnout. Podle Francouze tento incident mohl za ovlivnění vyváženosti a výkonu jeho vozu.

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud