Gasly se rozloučil s AlphaTauri, nyní míří do Alpinu | Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Gasly se rozloučil s AlphaTauri, nyní míří do Alpinu

Pierre Gasly se s týmem AlphaTauri rozloučil čtrnáctým místem ve Velké ceně Abú Dhabí. Od příští sezóny formule 1 bude Francouz závodit v týmu Alpine.

Gasly byl od roku 2014, kdy ještě působil v juniorských sériích, součástí jezdecké akademie Red Bullu. V roce 2017 se dočkal prvního startu ve formuli 1 u týmu Toro Rosso, kde na konci sezóny absolvoval pět závodů.

Po roce 2018 dostal v sezóně 2019 šanci u hlavního týmu Red Bull. Výsledkově ale nenaplnil očekávání vedení Red Bullu a nestačil týmovému kolegovi Maxi Verstappenovi, když Gaslyho maximem bylo čtvrté místo na Silverstonu, a po letní přestávce tak putoval zpět do Toro Rosso. V předposledním závodě sezóny v Brazílii získal druhým místem první stupně vítězů ve F1.

V sezóně 2020 poznamenané koronavirovou pandemií získal senzačně pro sebe první vítězství, když triumfoval v Monze. Tým AlphaTauri (dříve Toro Rosso) získal druhé vítězství v historii, když poprvé triumfoval v roce 2008 Sebastian Vettel také na slavné italské dráze.

V minulé sezóně dosáhl Gasly na třetí místo v Baku. Také letos si nejlepší výsledek připsal v Ázerbájdžánu, kde skončil pátý.

Od příští sezóny bude poprvé v F1 působit mimo tým spojený s Red Bullem, když se přesouvá do francouzského týmu Alpine vedle svého krajana Estebana Ocona.

„O závodě toho nemám moc co říct, dnes jsme zkusili něco jiného, zdá se ale, že to nefungovalo,“ řekl Gasly.

„Bylo to pro mě naposledy se Scuderií AlphaTauri a dnešní večer bohužel neodrážel náš společný čas. Budu si pamatovat vše, co jsem za ta léta s týmem zažil. Můj první závod ve F1, první pódium a první vítězství. Vím, že jsem dnes díky nim lepším jezdcem a za všechny tyto úspěchy jsem velmi vděčný.

„Chci moc poděkovat všem, se kterými jsem pracoval, odvedli obrovský kus práce. Dosáhli jsme na tři úžasné umístění na stupních vítězů a nyní je čas společně oslavit tyto nezapomenutelné vzpomínky.“

Doporučujeme

Články odjinud