Gasly dostane Verstappenovo nastavení. Chybí mu sebekritika, říká Marko

Gasly dostane Verstappenovo nastavení. Chybí mu sebekritika, říká Marko

Pierre Gasly se po přestupu do Red Bullu trápí. Podle Helmuta Marka to občas není jeho chyba, ale i tak musí přidat.

Po devíti závodech má Red Bull na kontě 169 bodů. Z toho však 75 % získal Max Verstappen. Vloni měl ve stejné fázi sezóny Red Bull dokonce 189 bodů, které však byly rovnoměrně rozdělené: 49 % získal Verstappen, 51 % Daniel Ricciardo.

V kvalifikaci je situace podobná. Je to 8:1 pro Verstappena. Nebýt červených vlajek v Kanadě, bylo by to zřejmě 9:0.

Helmut Marko pro Motorsport Total uvedl, že v Rakousku Red Bull na obrubnících poškodil několik předních křídel, takže Gasly jezdil nakonec se starou verzí a Verstappen s novou. 

„Ale nevysvětluje to ztrátu, kterou měl,“ říká Marko. Na krátkém Red Bull Ringu ztrácel 8 desetin. V závodě to pak bylo kolo.

Podle Marka to bylo na čistém vzduchu relativně dobré. „Problém bylo předjíždění. Zasekl se za Räikkönenem a dokonce za Norrisem.“

Chyby hledá všude, jen ne u sebe

Gasly má také mladého a nezkušeného inženýra, což situaci opět moc nepomůže. Podle Marka mu však chybí také sebekritika.

„Gasly musí nyní podávat dobré výkony. Chybu hledá vždy v autě, v šasi. Podívali jsme se na to a nic tam nebylo.“ Red Bull po GP Francie továrně v Milton Keynes vůz rozebral a zase složil. Nic nenašel.

„Cílem je ho podpořit, jak to jen půjde. Na začátku dostane Maxovo nastavení, protože on je zkušenější a má zkušenější tým inženýrů. S tímto nastavením si může hrát, aby vyhovovalo jeho jízdnímu stylu. Ale nemůže se od něj příliš vzdálit. Předtím experimentoval a skákal od jednoho extrému k druhému.“

„Šlo to špatně od samotného začátku – se dvěma nehodami v Barceloně. Znejistěl.“ Podle Marka měl pak Gasly dobré závody v Bahrajnu a v Monte Carlu. „Když jezdí na čistém vzduchu, jsou jeho časy na kolo rychlé, ale celkový balíček není dobrý.“

Marko i Horner zatím říkají, že Gasly má jejich podporu a jeho výměna není na pořadu dne.

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud