Frank Williams touží ponechat si Hülkenberga

Frank Williams touží ponechat si Hülkenberga

Spekulace kolem možného příchodu Pastora Maldonada do týmu ovšem stále neutichly. Na novou smlouvu tak čekají jak Hülkenberg, tak i veterán Barrichello. AKTUALIZOVÁNO

Že Maldonadovy šance nejsou pouze teoretické, napovídá zveřejnění jmen jezdců, kterým dá Williams šanci v posezonních testech mladých jezdců v Abú Zabí. Tým Williams pro rok 2011 ztrácí několik důležitých sponzorů, a tak by mu další příjmy ze strany pilotů přišly vhod. Nico Hülkenberg ovšem do týmu vstoupil jako potenciální budoucí šampion. A přestože se mladému německému pilotovi nepodařilo položit svého týmového kolegu na lopatky, v což Hülkenberg doufal a jeho manažer Willi Weber věřil, jeho výkony šly v průběhu sezony nahoru. Frank Williams se v rozhovoru pro BBC nechal slyšet, že stále doufá, že se Hülkenberg v barvách jeho stáje stane mistrem světa. Při otázce, zda doufá, že Hülkenberg v Grove zůstane i příští rok, odpověděl následovně:

"Samozřejmě, v to doufáme. Trochu zklamal snad jen v úvodních závodech, kdy byl ale nejspíše jen příliš opatrný. Pak se ale začal velice zlepšovat. Myslím, že sledujeme začátky někoho výjimečného. Je to jeden z těch jezdců, podobně jako třeba Lewis, kteří postupovali jednotlivými formulovými sériemi, až k formuli 3 a GP2 a vyhráli vše, čím prošli. A ve správném týmu - snad jednoho dne u nás - z něho bude mistr světa formule 1," řekl osmašedesátiletý Williams.

Na Hülkenbergovu adresu nešetřila slovy chvály ani další z velkých postav týmu Williams, Patrick Head. Mohlo by se tak zdát, že v ohrožení je tak dlouhá kariéra Rubense Barrichella, v jehož případě se původně o prodloužení smlouvy takřka nepochybovalo. Rodák ze Sao Paula se ovšem ve Williamsu těší výborné pověsti, zejména za svůj přínos ve vývoji vozu. Na to nezapomíná ani Frank Williams:

"Má neuvěřitelné zkušenosti. Bezpochyby je to nejzkušenější jezdec v paddocku. Jeho jezdecká technika možná vypadá trochu nenápadně, řeknete si, že to vypadá, jako by se nic velkého nedělo, ovšem to je způsobeno tím, že má velmi uhlazený jezdecký styl. Má rád, když si ho hýčkáme a rád slyší pochvaly. Ale je velice dobrý, takže s tím nemáme absolutně žádný problém a rádi ho ujišťujeme, že v něho věříme. Je zkušený a je s ním legrace, což si cení každý tým ve formuli 1."

Sám Rubens Barrichello v průběhu sezony o svém setrvání u Williamsu viděl jako téměř hotovou věc, nyní ze svých prohlášení poněkud slevil.

"Myslím, že jsem letos odvedl dobrou práci a soustředím se na vůz pro rok 2011, takže doufám, že zůstanu. Jak to ale nakonec bude, se budete muset zeptat Williamsu. Začátek sezony nebyl snadný, věřili jsme, že máme dobrý vůz, ale bylo obtížné dostat se do první desítky. S týmem jsme si ale vybudovali velmi dobrý vztah a podařilo se nám zlepšit.

Pracujeme na voze pro příští rok. Nová pravidla vznesla mnoho otazníků, na které se dozvíme odpovědi až na dráze, ale vůz pro rok 2011 bude lepší, než je ten letošní," řekl Brazilec, který je již patřičně natěšen na svou domácí velkou cenu.

Doporučujeme

Články odjinud