Francouzský okruh Paul Ricard se dočká drobných změn

Francouzský okruh Paul Ricard se dočká drobných změn

Vjezd do boxové uličky okruhu Paul Ricard, na který se v minulém roce vrátila Velká cena Francie vozů formule 1, bude pro letošní ročník upraven, aby se předešlo bezpečnostnímu riziku při vjezdu monopostů do boxů.

Stání týmu Mercedes na začátku boxové uličky bylo nebezpečně umístěno těsně za šikanu na vjezdu do boxů. V případě, kdy by pilot nedobrzdil, nebo by trať byla mokrá, hrozilo riziko, že vjede právě do boxového stání mistrovského týmu z posledních pěti let.

Ředitel závodu Charlie Whiting po prvním tréninku snížil pro zbytek loňského závodního víkendu limit v boxové uličce z 80 km/h na 60 km/h, jelikož nemohlo tak rychle dojít k přebudování boxové uličky.

Podle informací Motorsport.com dojde nyní k posunutí vjezdu do boxů. Dosud se do boxů vjíždělo z boxové uličky za poslední zatáčkou. Teď se bude do boxů zajíždět už mezi 14. a 15. zatáčkou, tedy v úseku před poslední pravotočivou zatáčkou okruhu, která jezdce přivádí na cílovou rovinku.

O tom, zda i v nové podobě boxů bude zachován limit 60 km/h, rozhodne Mezinárodní automobilová federace (FIA).

Okruh také již podruhé dostal nový asfalt, ovšem pouze v zatáčkách.

Další částí okruhu, o které se během loňského ročníku mluvilo, byla šikana na rovince Mistral. Někteří jezdci chtěli, aby byla zrušena a po dlouhé rovince následoval velmi rychlý průjezd pravotočivou zatáčkou Signes.

Během samotného závodu se však šikana ukázala být jako atraktivní místo vhodné k předjíždění. Pro letošní ročník závodu proto není v plánu šikanu odstranit.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud