FOTA může dokázat, že HRT vyloučila kvůli poplatkům

FOTA může dokázat, že HRT vyloučila kvůli poplatkům

Prezident Asociace týmů F1 Martin Whitmarsh si stojí za tím, že FOTA hájí zájmy malých týmů, a je ochoten doložit, že HRT přišel o členství kvůli nezaplaceným poplatkům.

"Případ HRT je velmi prostý, loni nezaplatili všechny své členské poplatky," vysvětloval Whitmarsh pro Autosport. "Požádali o odklad, dali jsme jim víc času a oni slíbili, že zaplatí, ale nezaplatili. Nakonec jsme bohužel neměli jinou alternativu a museli je suspendovat. Pokud to bude nutné, tak možná zveřejníme příslušné dopisy a budeme v této záležitosti zcela otevření."

Podle Whitmarshe jsou proto tvrzení HRT o zaměření FOTA na velké týmy jen zástupná. "Se vší úctou se domnívám, že se jen snaží tu situaci nějak zdůvodnit," řekl. "Ale jsou tu další dva týmy, Lotus a Virgin, a ty myslím oba veřejně deklarovaly svoji podporu FOTA a uznaly to (že asociace hájí také malé týmy)."

Prezident FOTA preferuje, aby týmy své problémy řešily interně v rámci asociace a zachovaly jednotu. Ta bude velmi důležitá i při jednání o nové Concordské dohodě, která nastaví poměry budoucího přerozdělování peněz. Whitmarsh ovšem připouští, že se můžou všichni dohodnout, že budou vyjednávat s Berniem Ecclestonem jednotlivě.

"Týmy musí rozhodnout, jak chtějí postupovat," uvedl. "Pravda je taková, že pokud se rozdělí, získají tím velké týmy, a ne ty malé. Na členství ve FOTA vydělají nejvíc malé stáje, ale nevadilo by mi to."

Přesto by byl Whitmarsh radši, kdyby týmy držely spolu. "Kdybych byl držitel obchodních práv a v minulosti se mi dařilo získat finančně výhodné smlouvy díky rozdělení týmů a dolovat velké peníze z tohoto sportu, pokud by tohle byla moje práce, tak bych udělal vše pro to, abych týmy rozdělil a zničil FOTA. Jsem realista," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud